UKRÁN ELNÖKVÁLASZTÁS: Julia Timosenko visszavonta keresetét

Akt.:
Julia Timosenko ukrán kormányfõ szombaton visszavonta a Legfelsõbb Közigazgatási Bírósághoz benyújtott keresetét, amellyel azt szerette volna elérni, hogy semmisítsék meg az elnökválasztás második fordulójának eredményeit. “Nem látjuk értelmét az ügy folytatásának – mondta Timosenko, aki 3,5 százalékkal maradt alul Viktor Janukoviccsal szemben.

“Egyértelmûvé vált, hogy ez nem egy bíróság, és nem igazságszolgáltatás” – jelentette ki Timosenko a bíróság elõtt összegyûlt újságíróka elõtt, miután visszavonta keresetét. Elmondása szerint elvesztette a Legfelsõbb Közigazgatási Bírósággal szembeni bizalmát, miután az nem volt hajlandó meghallgatni a munkatársai által összegyûjtött bizonyítékokat.

A bíróság pénteken kezdte meg Timosenko keresetének tárgyalását. A kormányfõ azt szerette volna elérni, hogy érvénytelenítsék azt az 1,3 millió szavazatot, amelyet szerinte mondvacsinált ürüggyel és tisztázatlan módon gyûjtöttek össze a választópolgárok otthonaiban, az ország keleti felében. Mivel állítása szerint mindezen bizonyított jelenségek felett a Központi Választási Bizottság szándékosan szemet hunyt, Timosenko azt követelte, hogy a bíróság semmisítse meg a már kihirdetett végeredményt, és rendelje el a második forduló újbóli megrendezését.

Viktor Janukovics nagyjából 890 ezer szavazattal kapott többet az elnökválasztás második fordulójában, mint Timosenko.