UKRÁN ELNÖKVÁLASZTÁS: A bíróság megkezdte Timosenko keresetének tárgyalását

Péntek délben Ukrajna Legfelsõbb Közigazgatási Bírósága megkezdte az elnökválasztás vesztesének nyilvánított miniszterelnök, Julija Timosenko keresetének tárgyalását, amellyel – tömeges csalásokra hivatkozva – a kormányfõ gyakorlatilag a második forduló eredményeinek megsemmisítését szeretné elérni.

A jelenlegi ukrán miniszterelnök, az elnökválasztás második fordulójának 3,5 százalékkal alulmaradt vesztese, Júlia Timosenko elsõsorban azt szeretné elérni az illetékes bíróságon, hogy érvénytelenítsék azt az 1,3 millió szavazatot, amelyet – szerinte mondvacsinált ürüggyel, és tisztázatlan módon – a választópolgárok otthonaiban gyûjtöttek össze az ország keleti felében.

Ezenkívül az Ukrajnában “Vas Ladyként” ismert Timosenko írásos, fényképes és videón rögzített bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a Krím félszigeten, illetve Kelet-Ukrajnában tömegesen hamisították meg az elnökválasztás második fordulójának eredményeit. Mivel állítása szerint mindezen bizonyított jelenségek felett a Központi Választási Bizottság szándékosan szemet hunyt, Timosenko azt követeli, hogy a bíróság semmisítse meg a vasárnap kihirdetett végeredményt, és rendelje el a második forduló újbóli megrendezését.

Ezalatt a Legfelsõbb Közigazgatási Bíróság épületét már reggeltõl 200, állig felfegyverzett rohamrendõr vette körbe, tartva az esetleges provokációktól. A közhangulat befolyásolásának elkerülése végett pedig a bíróság elnöke megtiltotta, hogy a pert élõben közvetítsék a televíziós csatornák. Így erre legfeljebb az ítélethirdetésnél lesz lehetõség.

Timosenko keresetének kivizsgálásáig egyébként az ukrán Legfelsõbb Közigazgatási Bíróság hatályon kívül helyezte a Központi Választási Bizottság vasárnapi határozatát, amelyben Viktor Janukovicsot nevezték meg a 2010. évi ukrán elnökválasztások gyõzteseként.

Érdekesség, hogy az ukrán Alkotmánybíróság megsemmisítette a második forduló végeredményét az elõzõ, 2005-ben rendezett elnökválasztáson – akkor, amikor a most leköszönõ elnök, Viktor Juscsenko csak a második helyen végzett. Ezután a “narancsos forradalom” eredményeképp újabb fordulót írtak ki, amelynek végül is a nyugatbarát Viktor Juscsenko lett a gyõztese.