Ukránellenességgel vádolta meg Oroszországot a kijevi külügyminisztérium

Budapest, 2012. május 18., péntek (MTI) – Az orosz legfelsőbb bíróság döntése az Oroszországi Ukránok Egyesületének feloszlatásáról azt bizonyítja, hogy előítélettel vélekednek Oroszországban az ukrán diaszpóra tevékenységéről – állította az Unian hírügynökség internetes kiadásában ismertetett pénteki közleményében az ukrán külügyminisztérium.

A dokumentum emlékeztetett rá, hogy az orosz legfelsőbb bíróság a nap folyamán döntött az oroszországi ukránok egyetlen országos szervezetének feloszlatásáról.

A közlemény a külügyminisztérium támogatásáról biztosítja az oroszországi ukrán diaszpórának – amely az egyik legnagyobb nemzetiségi közösség Oroszországban – azt a megalapozott törekvését, hogy összoroszországi státust élvező befolyásos és hatékony társadalmi szervezete legyen, amelynek a tevékenysége hozzájárul az ukrán-orosz kulturális és humanitárius kapcsolatok fejlődéséhez.

Az eddig működött egyesület felszámolása a kijevi külügyminisztérium szerint ellentmond a két állam és nép közti hagyományos barátságnak.

A minisztérium felszólította az orosz felet: hozzon elvi döntést arról, hogy támogatja az oroszországi ukrán közösség jogos önszerveződését, amely “fontos összetevője a széles alapokon nyugvó baráti ukrán-orosz kapcsolatoknak”.

http://www.unian.net/news/504288-mid-obvinyaet-rossiyu-v-predvzyatom-otnoshenii-k-ukrainskoy-diaspore.html

– MTI –