Ukrán válság – Ukrán hírszerzés: megtiltották a kiutazást a katonakorú férfiaknak a Donyec-medencéből Oroszországba

Kijev – A Donyec-medence egyes részeit “megszállva tartó orosz adminisztráció” megtiltotta minden katonaköteles korú férfinak, hogy Oroszország felé elhagyja az önkényesen kikiáltott, Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok területét – közölte Makszim Prauta, az ukrán védelmi minisztérium sajtótitkára hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő a katonai hírszerzés értesüléseire hivatkozva kifejtette, hogy az “orosz megszálló adminisztráció” titokban hozott rendelkezése vonatkozik minden katonakorú férfira, függetlenül annak állampolgárságától és attól is, hogy milyen körülmények között került a Donyec-medence “ideiglenesen megszállt” részébe. Ezenfelül további korlátozásokat is bevezettek a szakadár területeken a férfiak számára, például tilos a lakhelyükön kívül gyógykezelésen részt venniük, valamint három napnál tovább más településen tartózkodniuk anélkül, hogy ezt bejelentenék a rendvédelmi szerveknek.

A sajtótitkár szerint azok az orosz nyomozók, illetve az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azon részlegének munkatársai követelték az említett korlátozások bevezetését, akik az úgynevezett “orosz megszálló csapatoktól” dezertált, illetve még egyéb más jogsértések elkövetésével is kapcsolatba hozható katonák felkutatásával foglalkoznak. Az intézkedések emellett azt is szolgálják, hogy a hadkötelesek ne kerülhessék el az idei őszi sorozást – tette hozzá az ukrán tárca képviselője.

Ukrajnában február végén életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket ideiglenesen megszállt területeknek, az ukrán hadsereggel szemben álló fegyveres erőket pedig terrorista és orosz megszálló csapatoknak minősítette.

-MTI-