Ukrán válság – Ukrajnai erőinek visszavonására szólította fel Oroszországot a NATO

Brüsszel – Ukrajnába küldött erőinek és katonai felszerelésének visszavonására szólította fel Oroszországot Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján, szerdán.

A tanácskozásba bekapcsolódott Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter is.

A témáról nyilatkozva a főtitkár határozottan kérte Moszkvától, hogy hagyjon fel a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő oroszbarát szakadárok támogatásával, és vonja ki erőit a katonai felszerelésekkel együtt az országból, beleértve a Krím félszigetet is.

Stoltenberg jelezte, hogy Petro Porosenko ukrán elnök a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek határozott támogatását élvezi, és a tagországok kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Hozzátette: Ukrajna elnökét meghívják a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozóra, ahol a kormányfők megerősítik majd ezt az álláspontjukat.

Moszkva mindeddig nem ismerte el, hogy közvetlen szerepet játszik a kelet-ukrajnai konfliktusban az oroszbarát szakadárok támogatásával.

A főtitkár sajnálatát fejezte ki, hogy nap nap után megsértik a tűzszüneti megállapodást, és rendszeresen kiújulnak a harcok Ukrajna keleti felében, emellett kiemelte: továbbra is akadályozzák az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit a fegyverszünet végrehajtásának felügyeletében.

Jens Stoltenberg a minszki megállapodások teljes körű végrehajtását sürgette, kiemelve: az a konfliktus tartós megoldásához vezető egyetlen út.

A főtitkár hangsúlyozta: a katonai szövetség “nem ismeri el a Krím illegális és illegitim bekebelezését”, és határozottan felszólítja Oroszországot, hogy állítsa le a térséget destabilizáló tevékenységét.

– MTI –