Ukrán válság – Úgy tűnik, a szakadárok tényleg kivonultak a rommá lőtt Sirokine faluból

Kijev, 2015. július 3., péntek (MTI) – Úgy tűnik, hogy bejelentésükhöz híven valóban beszüntették a harcot és kivonultak az oroszbarát donyecki szakadár erők az Azovi-tenger partján fekvő, kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol melletti Sirokine településről, amelybe tavasszal nyomultak be a minszki tűzszüneti megállapodás életbe léptetése után, és ahol azóta folyamatosan súlyos harcokat vívtak az ott állomásozó ukrán katonákkal.

Az ukrán védelmi minisztérium sajtóosztályának pénteken megjelent közleménye szerint a kelet-ukrajnai tűzszünet betartását ellenőrző és koordináló közös orosz-ukrán katonai központban az EBESZ megfigyelőit az orosz fél arról tájékoztatta, hogy csütörtökön reggel nyolc órakor a donyecki szakadár népköztársaság egyetlen fegyverese sem tartózkodott a településen. A szakadár erők a falutól keletre lévő Szahanka és Bezimenne településeknél vettek fel készenléti állásokat.

A központ megfigyelői jelentették, hogy csütörtökön napfelkelte után már nem észleltek egyetlen lövést sem a településen. A testület ukrán képviselőinek vezetője, Andrij Taran vezérőrnagy ugyanakkor “cinikus lépésnek” nevezte, hogy a jövő hétre tervezett újabb minszki tárgyalási forduló előtt alig néhány nappal a szakadárok “demonstratívan visszaadják az ukránoknak az általuk rommá lőtt és elnéptelenedett települést”. Az egykor csaknem másfélezer lakosú Sirokinét ugyanis mára minden civil lakója elhagyta, a településen a tüzérségi támadások csaknem minden lakóházat romba döntöttek.

Ukrán források emlékeztettek arra, hogy az EBESZ megfigyelői állandó megfigyelői posztot szeretnének létrehozni Sirokinében, amit Kijev is szorgalmaz.

A kijevi hadműveleti parancsnokság péntek reggeli közleményében arról számolt be, hogy a szakadárok csaknem teljesen beszüntették a tüzérségi támadásokat a frontvonal mentén, mindössze háromszor lőttek rá csütörtökre virradóan ukrán katonai állásokra. Dmitro Huculjak alezredes, a hadműveleti központ egyik szóvivője sajtótájékoztatóján ugyanakkor kijelentette: az ukrán fél még ellenőrzi, hogy valóban kivonultak-e a szakadárok Sirokinéből. Hozzátette: nyomós okuk van feltételezni, hogy Mariupol térségében, illetve Donyecknél hamarosan újabb támadásba lendülnek a szakadárok.

Huculjak közölte továbbá, hogy a parancsnokság információi szerint több mint 80 ezer fős orosz erőt – mintegy 50 ezer katonát és 30 ezer zsoldost – vont össze Moszkva közvetlenül Ukrajna keleti határánál.

Petro Porosenko ukrán elnök közben amerikai kongresszusi képviselőkkel Kijevben folytatott megbeszélésén szükségesnek nevezte, hogy Oroszországgal szemben újabb szankciókat vezessenek be a nyugati államok, amennyiben meghiúsítja a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki folyamatot. Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy a helyzet ilyen irányú alakulására a nemzetközi közösségnek hatékony és összehangolt tervvel kell rendelkeznie

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csütörtökön Kijevben az ukrán parlamentben felszólalva kifejezte, hogy nem látja lehetségesnek a kelet-ukrajnai válság katonai úton történő rendezését, és támogatásáról biztosította Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia elnöknek a konfliktus tárgyalásos rendezése érdekében tett közvetítői erőfeszítéseit.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s