Ukrán válság – Szeparatizmus elleni hadgyakorlatot tartanak Ungváron

Ungvár – Éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot tart csütörtökön Ungváron a város hadkiegészítő parancsnokságának egyesített területvédelmi egysége, amely a térség destabilizálására törekvő feltételezett szeparatista csoporttal veszi fel a küzdelmet.

Az egynapos harcászati gyakorlat megtartásáról szerdai koordinációs tanácskozásán döntött az Ungvári Városi Egyesített Hadkiegészítő Parancsnokság (UOGVK) vezetése. Az egyeztetésen részt vettek az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU), az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a mentőszolgálat és az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (GSZCSSZU) képviselői – adta hírül az ua-reporter.com ungvári hírportál.

A jelentés szerint a tanácskozás összehívására azért volt szükség, mert az orosz titkosszolgálatok fokozták tevékenységüket a térségben, és szeparatista csoportosulások az Ukrajnáért, Fehéroroszországért, Oroszországért (ZUBR) elnevezésű ukrán civil szervezet égisze alatt a helyzet destabilizálására készülnek Ungváron. Ezért a harcászati gyakorlaton az ungvári területvédelmi egység a térségben destabilizáló tevékenységet folytató feltételezett szeparatista csoportosulással száll szembe – közölte Mikola Zsuravljov alezredes, az UOGVK parancsnoka. Szerinte Ukrajna ellenségeinek tudniuk kell, hogy nem sikerülhet destabilizálniuk a helyzetet Kárpátalján, mert a megyében megfelelő erő áll rendelkezésre az ellenség támadásának hathatós visszaverésére.

Kárpátaljai hírportálok közlése szerint szerdán Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója bejelentette, hogy betiltatja a ZUBR tevékenységét Kárpátalján. Ezzel a megye vezetője arra a hírre reagált, hogy a közeli napokban Ungvárra látogat Olena Mazur, a ZUBR vezetője, aki – Moszkal szerint – közismert ukrángyűlölő, és Kárpátalján ki akarja építeni a szervezet megyei szintjét. A kormányzó azt állítja, hogy Mazur ukránellenes propagandát folytat, amikor arra szólítja fel az ukrán anyákat, hogy ne engedjék gyerekeiket a “hunta hadseregébe”, és rémhíreket terjeszt, amelyek szerint megölik azokat az ukrán fiúkat, akik nem akarnak a Donyec-medencében harcolni.

Hennagyij Moszkal azt is bejelentette, utasította az SZBU kárpátaljai főosztályát, hogy amint Olena Mazur megjelenik a megye területén, az ukrán törvényeknek megfelelő legszigorúbb intézkedéseket foganatosítsák vele és a helyi elit mindazon képviselőivel szemben, akik “orosz világot” kívánnak játszani Kárpátalján. A kormányzó egyúttal jelezte, beadvánnyal fordult Ukrajna igazságügyi minisztériumához, hogy töröljék a nyilvántartásból a ZUBR civil szervezetet, mivel az nyíltan ukrán- és idegenellenes tevékenységet folytat.

– MTI –