Helyi közélet

2012.09.04. 20:42

Új technológia a széngázosítás

Budapest, Miskolc, Pécs - Új technológiát vizsgálnak a nehezen feltárható széntartalékok hasznosításáért.

Budapest, Miskolc, Pécs - Új technológiát vizsgálnak a nehezen feltárható széntartalékok hasznosításáért.A felszín alatti szénelgázosítás közép- és kelet-európai bevezetési lehetőségeinek vizsgálatába kezd a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, együttműködésben az ausztrál tulajdonú Wildhorse Energy bányaipari vállalattal.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkárságának közleménye szerint az új technológia műszaki megvalósíthatóságával, környezeti kockázataival és engedélyezési feltételeivel kapcsolatban gyűjtenek információkat.

A felszín alatti szénelgázosítás a hagyományos bányászati technológiákkal nem, vagy hosszú távon is csak gazdaságtalanul kitermelhető szénkészletekben rejlő energia hatékony átalakítását célozza. A vizsgált eljárás bővítheti a közép- és kelet-európai, így a magyarországi energiapiac kínálatát. A technológia előrevetíti egy új, hazai kitermelésű energiaforrás elérésének lehetőségét.

A közlemény kiemeli: a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet fontosnak tartja olyan innovatív eljárások hazai alkalmazásának bevezetését, amelyek lehetőséget teremtenek a ma még hozzá nem férhető hazai energiaforrások feltárására és hasznosítására.

Korábbi hírek szerint évek alatt összesen 76 milliárd forintot költene el a mecseki szénkészletre alapuló beruházásokra az ausztrál Wildhorse Energy, mert a cég tanulmánya szerint komoly energiapotenciál van a térségben. A Wildhorse Energy egy másik projektje részeként március végéig fejezi be a mecseki széntelepek föld alatti elgázosítási technológiára alapuló (UCG) megvalósíthatósági tanulmány előkészítését, ideális esetben pedig akár egy év múlva a beruházás is megindulhat. A Wildhorse Energy Komló, Pécs és Váralja körzetében végzett próbafúrásokat, a széntelepek végső kiválasztására pedig a vizsgálatokat követően kerül sor. A társaság mintegy 420 négyzetkilométeres területre rendelkezik feltárási engedéllyel a Mecsekben, a pécsi régióban, a független geológiai elemzések szerint a projekt elméletben 1-1,25 milliárd tonna (tonnánként 18,8 és 29,3 gigajoule közötti fűtőértékű) szénre számíthat a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában