Ukrán válság – Kijev szerint több mint százszor nyitottak tüzet a szakadárok egy nap alatt

Kijev, 2015. június 29., hétfő (MTI) – Jelentősen megnövekedett a szakadár támadások intenzitása hétfőre virradó éjjel a kelet-ukrajnai front mentén, a kijevi hadműveleti parancsnokság jelentése szerint egy nap leforgása alatt 101 alkalommal nyitottak tüzet katonai állásokra, illetve ukrán ellenőrzés alatt településekre.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szokásos kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a katonák közül öten sebesültek meg a támadásokban, haláleset nem történt.

Közleményében a parancsnokság azt írta, hogy a támadások többségét – mintegy hetvenet – még éjfél előtt a vasárnap esti órákban hajtották végre a szakadárok. A Donyeck környéki ukrán ellenőrzésű települések közül Krasznohorivkát, Marjinkát, Opitnét és Avgyijivkát 82, illetve a minszki egyezményben tiltott 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel és harckocsikkal lőtték. Az éjfél utáni szakadár támadások zöme Donyeck térségére összpontosult.

Luhanszk térségében, valamint Artemivszk környékén is több települést vettek gránát- és aknatűz alá. A Luhanszk megyei Novotoskivszke közelében katonák közelharcba keveredtek egy 35 fős behatoló szakadár diverzáns csoporttal, akiket visszavonulásra kényszerítettek.

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros térségét hatszor lőtték a szakadárok a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőkkel, továbbá gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel.

A szakadárok tüzérségének utóbbi időben jelentősen megnőtt aktivitását jelzi, hogy a kijevi parancsnokság adatai alapján az elmúlt egy hét alatt 540-szer sértették meg a tűzszünetet az “orosz zsoldosokból, katonákból és helyi terroristákból” álló ellenséges erők.

“A megszállók nyíltan megsértik a tűzszünetre és nehézfegyverek bevetésének tilalmára vonatkozó minszki egyezményeket, miközben parancsnokaik alaptalanul és cinikus módon az ukrán fegyveres erőket vádolják ezen bűntettek elkövetésével” – fűzte hozzá közleményében a parancsnokság.

Leonyid Kucsma volt ukrán államfő szóvivője hétfőn a Facebookon bejelentette, hogy július 7-én ismét összeül Minszkben a háromoldalú, Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett összekötő csoport. A testületben, amely a kelet-ukrajnai válság békés rendezésére jött létre, Kijevet Kucsma képviseli. A tanácskozás napirendjén a szóvivő szavai szerint főként biztonsági kérdések lesznek, ezen belül újabb dokumentumot készítenek elő aláírásra a nehézfegyverek kivonásáról a frontvonal menti ütközőzónából.

Denisz Pusilin, aki a donyecki szakadárokat képviseli a kontaktcsoporttal való tárgyalásokon, hétfőn kétségét fejezte ki, hogy július 7-ig sikerül megállapodásra jutniuk a szemben álló feleknek a Mariupol térségében a frontvonalnál lévő Sirokine falu demalitarizálásáról. Kifejezte, hogy nem tartja valószínűleg, hogy újabb megállapodást írjanak alá a tanácskozáson. A szakadár vezető vádja szerint egyedül Kijev gátolja a minszki rendezési folyamat előrehaladását.

– MTI –