Ukrán lap: inog Viktor Janukovics miniszterelnök széke

Akt.:
Ungvár  (MTI) – Nem zárható ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök lemondása, mivel az államelnöki hivatal szerint a kormány politikája megmerevedett, és a kabinet nem vállalja a felelősséget a soron következő, népszerűtlen reformokért – írta keddi számában a Szegodnya című ukrán napilap.

A Kijevben megjelenő újságot az államelnöki hivatalból egy magát megnevezni nem akaró forrás úgy tájékoztatta, hogy Viktor Janukovics elnök környezetének megrendült a kormányba vetett bizalma. Az államelnöki hivatalnak – az informátor szerint – korábban az volt a véleménye, hogy a kabinet működése ugyan nem túl jó, ám alkalmas arra, hogy levezesse az államfő tevékenysége kapcsán felhalmozódó feszültséget. A Janukovics környezetében azonban manapság már az a vélemény, hogy a kormány munkája kedvezőtlenül befolyásolja Janukovics társadalmi megítélését – olvasható az írásban.

Nem tudni mikor mond le Viktor Janukovics

A cikk szerint jelenleg még nem tudható pontosan, hogy mikor következik be a miniszterelnök lemondása. Ez megtörténhet akár ősszel, de akár már a legközelebbi napokban is – emlékeztet a lap, amely azt sem zárja ki teljesen, hogy Azarov továbbra is a helyén marad, mert – mint írja – Janukovics egy múlt heti rendezvényen elismerően szólt a kormányfő erőfeszítéseiről a gazdasági helyzet stabilizálását illetően.

Az államelnöki hivatalban lévő forrás ugyanakkor az újságot arról tájékozatta, hogy már négy jelölt neve is felmerült, akik szóba jöhetnek Azarov utódaként. E szerint a kormányfői tisztségre Andrij Kljujev első miniszterelnök-helyettes a legesélyesebb, őt követi Borisz Kolesznyikov miniszterelnök-helyettes, Szerhij Arbuzov jegybankelnök és Olekszandr Vilkul Dnyipropetrovszk megye kormányzója. Az utóbbival kapcsolatban a lap megjegyzi, hogy Janukovics újabban feltűnően jó véleménnyel van a tevékenységéről.

Az ukrán kormány lehetséges átalakításával kapcsolatban a lap azt állítja, hogy a kormányzó Régiók Pártjában (PR) valószínűnek tartják az intézkedései miatt sokat támadott oktatási miniszter, Dmitro Tabacsnik leváltását, jóllehet – mint Azarov esetében – ez sem tekinthető teljesen biztosnak. Az újság úgy tudja, hogy az ukrán kormány még a nyár folyamán meghozza a régóta tervezett népszerűtlen reformintézkedéseket, beleértve a nyugdíjkorhatár felemelését. A cél az, hogy az államfő és a PR népszerűség-csökkenése lehetőleg még őszig elérje a mélypontot, s ezt követően, a 2012 őszén esedékes parlamenti választásokig a párt mind listán, mind az egyéni körzetekben megszerezze a mandátumok több mint felét – írta a kijevi lap.