Friss hírek

2008.11.18. 17:55

Jót tett az Unió gazdaságának a munkaerő-piaci nyitás

<p>Az Európai Bizottság kedden közzétett jelentése szerint a közösséghez 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tagállamaiból érkező munkavállalók pozitív hatással voltak az EU gazdaságára, és nem okoztak zavarokat a régi országok munkaerőpiacán sem. A dokumentum szerint hozzájárultak a gazdasági növekedéshez, emellett a helyiek béreit sem nyomták le az újonnan érkezők.</p>

Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért is felelős uniós biztos azt mondta: "A mobilis munkavállalók oda mennek, ahol munkát találnak és ez a gazdaság érdekét szolgálja." Egyúttal fölkérte a 27 tagállamot, hogy a "bemutatott jelentésünk tényei alapján vizsgálják meg, szükség van-e még a szabad mozgás ideiglenes korlátozásaira." Mint Spidla fogalmazott: "A korlátozások feloldása nemcsak gazdasági szempontból lenne indokolt, hanem egyben segítene visszaszorítani olyan jelenségeket is, mint a feketemunka vagy a színlelt vállalkozások."

A bizottság adatai szerint a 2004-ben az Unióhoz csatlakozott államok közül a legtöbben Lengyelországból, Szlovákiából és Litvániából kerekedtek föl, hogy külföldön vállaljanak munkát. A legtöbben közülük Írországba és Nagy-Britanniába mentek. Hasonló a helyzet a 2007-ben csatlakozott bolgárokkal is. A román munkavállalók leginkább Spanyolországban és Olaszországban kerestek munkát.

A gazdasági válság miatt a Bizottság arra számít, hogy a 27 tagállamban lassul majd a munkaerő-áramlás. Van, ahol máris kevesebb új dolgozót keresnek, és az is tapasztalható már, hogy a vendégmunkások visszamennek szülőhazájukba.

Az Unió 2004-es, majd 2007-es bővítésekor a régi tagállamok legfeljebb 7 évre zárhatták le munkaerőpiacukat az újak elől. Az első két év után azonban felülvizsgálatot kellett végrehajtaniuk, majd újabb három év után ismét. Az utolsó két évben pedig csak rendkívül indokolt esetben maradhatnak érvényben a korlátozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!