Ukrajnai választások – Klicsko már kész együttműködni az ellenzékkel, reagálások

Kijev, 2012. október 28., vasárnap (MTI) – A profi ökölvívó Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) párt vezetője vasárnap az ukrajnai parlamenti választások után közzétett exit poll-eredményekre reagálva kijelentette, hogy a mögötte álló politikai erő kész az együttműködésre a bebörtönzött exkormányfőhöz, Julija Timosenkóhoz kötődő Egyesült Ellenzékkel és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) Párttal.

Klicsko egyúttal kizárta az együttműködést a jelenleg kormányzó Régiók Pártjával és a kommunistákkal.

“Az ukrán nép az ellenzéket támogatja, nem a hatalmat” – jelentette ki az exit poll-eredményeket kommentálva Arszenyij Jacenyuk, az Egyesült Ellenzék listavezetője. Olekszandr Turcsinov, a párt kampányfőnöke hozzáfűzte, hogy valójában az Egyesült Ellenzéknek több szavazatot kellett kapnia, mint ahányat a felmérések mutatnak. Szerinte sok választó félt őszintén megmondani, hogy kire szavazott.

Ruszlan Kosulinszkij, a Szvoboda kampányfőnöke kifejtette, hogy pártja parlamentbe jutása meglepetésként érné a jelenlegi kormányzatot, ezért szerinte a párt eredményét 11 százalékról legalább 7 százalékra próbálják majd csökkenteni.

-MTI, Kovács Andrea –