Ukrajnai választások – exit poll: öt párt jut a parlamentbe

Kijev, 2012. október 28., vasárnap (MTI) – Az urnazárás után vasárnap este közzétett exit poll-eredmények alapján a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók pártja lett az első az aznapi ukrajnai parlamenti választásokon, a második a bebörtönzött ex-kormányfő, Julija Timosenko mögött álló egyesült ellenzék.

A felmérések szerint öt párt jut be a parlamentbe.

A Research and Branding csoport felmérésében első helyen a Régiók pártja áll 31,6 százalékkal, a második helyen az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina 23,7 százalékkal. Harmadik lett a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) 13,2 százalékkal, negyedik a Kommunista Párt 13 százalékkal, és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 11 százalékkal ötödikként kerülhet be a parlamentbe. A csoport munkatársai országszerte 500 szavazókörnél 12 500 választót kérdeztek meg arról, melyik pártra szavazott.

A TNS és a SOCIS nevű kutatóintézetek által végzett felmérések – amelyeket az Inter és az ICTV ukrán televíziók rendeltek meg – ugyanezt a sorrendet hozták ki, minimális százalékbeli eltérésekkel.

A Rejting neves kutatóintézet exit pollja szerint a Régiók Pártja 27,6 százalékot, az Egyesült Ellenzék 23,4 százalékot, az UDAR 14,3 százalékot, a Kommunista Párt és a Szvoboda pedig egyformán 12,5 százalékot kapott.

Az 1+1 ukrán televíziós csatorna által rendelt felmérés szerint a Szvoboda került a negyedik helyre, egy százalékkal megelőzve a Kommunista Pártot.

– MTI, Kovács Andrea –