Ukrajnai választások – a kormányfő szerint rendben zajlik a szavazás, az ellenzék hamisítástól tart

Kijev, 2012. október 28., vasárnap (MTI) – Elégedettségének adott hangot a választások menetét illetően Mikola Azarov miniszterelnök, a Régiók Pártjának listavezetője, miután leadta szavazatát vasárnap, az ukrajnai parlamenti választásokon.

Olekszandr Turcsinov, az Egyesült Ellenzék kampányfőnöke viszont sajtótájékoztatóján közölte: információi szerint csaknem egymillió választó kérelmezte egészségi állapota miatt, hogy otthonában szavazhasson, ráadásul közülük 400 ezren az elmúlt két napban. Ez szerinte azt jelzi, hogy a Régiók Pártja a választási eredmény meghamisítására készül. Elmondta, pártja arról is értesült, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszkban élelmiszerjegyeket osztogatnak a Régiók Pártjára leadott voksokért. Pavlo Petrenko, a párt kampánystábjának jogi vezetője kijelentette, hogy helyi idő szerint délután háromig már több mint ezer szabálytalanságot észleltek, a legtöbbet Odessza, Donyeck és Dnyipropetrovszk megyében, illetve a fővárosban.
A helyi hatóságok közölték, hogy Odessza városában hét szavazókörben találtak “eltűnő tintás” tollakat a fülkékben. Ellenzéki források szerint mire felfedezték a trükkös tollakat, addigra a választók legalább 10 százaléka már leadta voksát.
Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálatának közlése szerint a belügyi szerveknél választási szabálytalanságokról délig 44 bejelentést tettek, több mint felét törvénytelen agitáció miatt.
Közben háromra nőtt a szavazóhelyiségekben elhunytak száma, miután meghalt egy 71 éves férfi Csernovic megye egyik szavazókörében.
Odessza megyében egy választó ahelyett, hogy bedobta volna az urnába, megette a szavazócéduláját. Lvivben egy férfi, aki ki akarta vinni a szavazólapot a választási helyiségből, amikor feltartóztatták, azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát. Utóbbit a hatóságok pszichológiai vizsgálatra vitték. A fővárosban pedig egy ismeretlen panda jelmezben szavazott.
A központi választási bizottság adatai szerint a részvételi arány délutánra országos átlagban meghaladta a 24 százalékot.