UKRAJNAI ELNÖKVÁLASZTÁS: Hivatalosan is az oroszbarát Janukovics az új államfõ

Az ukrajnai Központi Választási Bizottság (CIK) vasárnapi ülésén hivatalosan is bejelentette, hogy Viktor Janukovics nyerte a 2010-es ukrán elnökválasztásokat. A hivatalos végeredmények szerint a választások második fordulóján részt vett szavazópolgárok 48,95 százaléka adta le voksát az oroszbarát politikusra, míg 45,47 százalék a jelenlegi, nyugatbarátként elkönyvelt Julija Timosenkóra szavazott.

Az Ukrajna közeli NATO-csatlakozását gyakorlatilag elvetõ, orosz anyanyelvû Juscsenkóra közel 12,5 millió – elsõsorban kelet- és dél-ukrajnai választó szavazott. Az országot gazdaságilag és politikailag is független, erõs államként látni kívánó Timosenkóra ezzel szemben csak mintegy 11,6 millióan adták le voksukat. Az õ hívei az egységes ukrán nemzetállam ideológiáját támogató nyugat-ukrajnai megyékbõl kerültek ki.

A CIK összesítése szerint a választáson részt vettek 4,36 százaléka, azaz több mint egymillió ukrán állampolgár mindkét elnökjelölt ellen szavazott, míg az érvénytelen voksok száma meghaladja a 300 ezret.

Az idei ukrajnai államfõválasztás a fenti határozat hivatalos közzétételét követõen lép érvénybe, bár percekkel a kihirdetését megelõzõen Julija Timosenko bejelentette, hogy mindenképpen megtámadja annak jogosságát az ország legfelsõbb közigazgatási bíróságán.