UKRAJNAI ELNÖKVÁLASZTÁS – Janukovicstól már nem lehet elvenni a gyõzelmet

Az ukrajnai elnökválasztáson, a szavazatok 99,27 százalékának összeszámolása után 48,76 százalékkal továbbra is az oroszbarát Viktor Janukovics vezet a jelenlegi kormányfõ, Julija Timosenkóval szemben, akire a hétfõ esti adatok szerint a szavazók 45,66 százaléka adta le voksát. Eszerint az ellenzéki Régiók Pártjának elnökétõl gyakorlatilag már nem lehet elvenni a gyõzelmet.

Az ukrán Központi Választási Bizottság által közzétett adatok egyelõre csupán a számítógépen beérkezett információkon alapulnak. A választási jegyzõkönyvek eredeti példányai ezekben az órákban futnak be a fõvárosba.

A rendelkezésre álló számadatok szerint Viktor Janukovicsra közel 12 millió 281 ezer választópolgár adta le voksát, míg Julija Timosenkóra 11 millió 534 ezren szavaztak Ukrajnában.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége egyértelmû sikerként könyvelte el, hogy az általa támogatott Viktor Janukovics meghatározó fölénnyel nyert a zömében magyarok lakta beregszászi választási körzetben. Kárpátalja színmagyar településein az elnökjelöltek közül a nemzetiségek érdekvédelmét egyedül felvállaló oroszbarát politikusra leadott voksok aránya esetenként meghaladta a 70-80 százalékot is, miközben ellenfele, Julija Timosenko miniszterelnök a szavazatoknak alig 20-30 százalékát szerezte meg.