UKRAJNAI ELNÖKVÁLASZTÁS: Timosenko harmadik fordulót szeretne

Julija Timosenko, az ukrajnai elnökválasztás vesztese a második forduló megismétlését kéri az ukrán Legfelsõ Közigazgatási Bíróságtól kedd este benyújtott keresetében. Idõközben a távozó államfõ, Viktor Juscsenko bejelentette, hogy nem kíván részt venni a megválasztott Viktor Janukovics beiktatási ceremóniáján.

Timosenko jelenlegi miniszterelnök az öt évvel ezelõtti ukrán elnökválasztás forgatókönyvét szeretné megismételni azzal, hogy a Legfelsõ Közigazgatási Bíróságtól kéri a Központi Választási Bizottság (CVK) február 14-én kelt, az elnökválasztás végeredményére vonatkozó határozatának megsemmisítését, és a második forduló újbóli megrendezésének elrendelését. A kormányfõ és kísérete csak rövidebb közelharc árán tudott bejutni kedden a bíróság épületébe, mivel a gyõztesként kihirdetett Janukovics híveinek mintegy százfõs sorfala megpróbálta elállni a bejáratot.

Julija Timosenko 40 oldalas dokumentumban foglalta össze a szavazás során tapasztalt visszaélésekkel kapcsolatos keresetét, amelyet 9 kötetnyi bizonyíték kíséretében terjesztett a bíróság elé. Egyúttal megkérdõjelezte a gyõztesnek nyilvánított Viktor Janukovics február 25-ére kijelölt beiktatásának jogosságát.

Az utóbbival kapcsolatban Viktor Juscsenko leköszönõ államfõ kedd esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem kíván részt venni Janukovics elnöki beiktatási ceremóniáján. Azt követõen viszont szívesen találkozna egykori ellenfelével, hogy megvitassa vele az ország jövõjével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket..