Ukrajnai árvízhelyzet: már huszonhat a halottak száma

A Komerszant-Ukrajina című lap értesülései szerint mára huszonhatra nőtt a nyugat-ukrajnai viharok és áradások halálos áldozatainak száma. A Dnyeszteri Vízerőmű tározójának lecsapolása következtében Vinnyica megyében négyezer lakost kellett kimenekíteni. Julia Timosenko kormányfő számításai szerint a keletkezett anyagi kár a 4 milliárd hrivnyát (133 milliárd forintot) is elérheti az érintett hat ukrajnai megyében.

Az ár levonulását követően a mentőcsapatok újabb halottakat találtak, így huszonhatra nőtt az ukrajnai természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. A halottak közül hatan gyerekek voltak.

A legnagyobb vészhelyzet legutóbb Vinnyica megyében alakult ki azt követően, hogy a Dnyeszteri Vízerőmű biztonsága érdekében – szükségtározókat igénybe véve – csökkentették a víztározóban felgyülemlett víz mennyiségét. Ennek következtében számos lakott település – köztük Mogiljev-Podolszk városa – is víz alá került. A térségből csaknem négyezer lakost kellett kimenekíteni.

Mogoljev-Podolszk lakosai lázadozni kezdtek a hatóságok tétlensége láttán. Elmondásuk szerint az előre bejelentett 50 centiméter helyett számos helyen mellközépig érő víz borította el a portákat. A felháborodott városlakók hétfő délután lezárták a főutat és blokád alá vették a polgármesteri hivatalt, azt követelve, hogy a kormányfő haladéktalanul utazzon a helyszínre. Julia Timosenko helikopteren még aznap Mogiljev-Podolszkba repült, hogy lehűtse a kedélyeket.

Az ukrán miniszterelnök egyébként a legutóbbi rendkívüli kormányülésen már 3-4 milliárd hrivnyára becsülte a Nyugat-Ukrajnában keletkezett károkat. A legsürgetőbb helyreállítási munkálatok elvégzésére a kabinet már mozgósított 1,6 milliárdot. A többi előteremtéséhez a Legfelső Tanács jóváhagyása szükséges. A parlament rendkívüli ülését csütörtökre hívta össze a házelnök.

Tekintet nélkül azonban az országot ért példa nélküli természeti katasztrófára, az ellenzéki Régiók Pártja részéről már bejelentették, hogy frakciójuk nem vesz rész a rendkívüli ülésen, ezzel is bizonyítani igyekezve, hogy a kormánypárti többség nem rendelkezik elegendő határozatképes szavazattal.Sporthírek