Ukrajnai árvíz: huszonkettőre nőtt a halottak száma

Ukrajna Katasztrófa-elhárítási Minisztériumának hétfő reggeli jelentése szerint huszonkettőre nőtt a nyugat-ukrajnai viharok és áradások halálos áldozatainak szám. A halottak között hat gyermek is van. Julia Timosenko miniszterelnök soron kívüli kormányülést hívott össze és javasolja a Legfelső Tanács összehívását is.

Miután személyesen is megtekintette az áradások helyszínét, Viktor Juscsenko ukrán elnök precedens nélkülinek nevezte a nyugat-ukrajnai megyéket ért természeti csapást, mely utóbbiak száma hatra nőtt, miután a Dnyeszteri Vízierőmű biztonságos üzemelését biztosítandó megnyitottak egy vésztározót, emiatt pedig Vinnica megyében is 670 lakóház került víz alá.

Miután az árhullám veszélyesebb szakasza már levonulóban van, megkezdődhetett a kárfelmérés is. A jelenlegi adatok szerint Nyugat-Ukrajnában a medrükből kilépő folyók xsaknem 34 ezer hektár vetésterületet és több mint 40 ezer lakóházat öntöttek el. Az ár 680 kilométernyi utat, 360 közúti és 561 gyalogos hidat mosott el. Csak Ivano-Frankivszk megyében 1,6 milliárd hrivnyára (53 milliárd forintra) becsülik a közvetlen anyagi kárt.

Julia Timosenko miniszterelnök hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze, Viktor Juscsenko államfő pedig a Nemzetbiztonsági Tanács összehívását rendelte el. Ezenkívül mindketten szorgalmazzák a Legfelső Tanács rendkívüli ülésének mielőbbi megtartását, mivel a károk felszámolására most már bizonyosan nem lesz elegendő a katasztrófaalapban elkülönített 280 millió hrivnya, és az állami költségvetés egyes tételeinek átcsoportosítására van szükség. Azonkívül az elnök felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben az előirányzott 75 millió helyett csupán 7,2 millió hrivnyát fordítottak az árvízvédelmi rendszerek fejlesztésére.

Kárpátalján most az egyik legnagyobb gondot az ország többi vidékeivel való kapcsolattartás akadozása okozza, mivel a Lemberg (Lviv) irányából a megyébe vezető mindhárom vasútvonal megrongálódott, ezért jelentős késésekre lehet számítani mind a teher-, mind pedig a személyvonatok menetrendjét illetően.Sporthírek