Ukrajnában sem csökken a kamionsor

A négy országgal határos Kárpátalja megye valamennyi teherforgalmat is bonyolító határátkelőjén a záhonyihoz hasonló sorok alakultak ki a kilépő oldalon – adta hírül a Csapi Vámhivatal sajtószolgálata. A vámosok szerint nem az ukrán vámellenőrzés szigorítása okozza dugókat.

Az ukrán határátkelők mindkét oldalán kialakult több kilométeres sorok egy orosz-lengyel tranzitforgalmi vita miatt alakultak ki – állítják az ukrán vámnál. Szemtanúk beszámolói szerint az, hogy a várakozó teherjárművek döntő többsége orosz rendszámú – ugyanerről tanúskodik. Az ukrán határőrizeti szervek úgy tudják, hogy a lengyel és az orosz teherfuvarozó szervezetek 2011-re vonatkozóan egyelőre nem tudtak megállapodni a tranzitszállítási kvótákról, ezért az Európából Oroszországba tartó teherfuvarozók az idei év elejétől Ukrajnán keresztül kénytelenek lebonyolítani az Oroszország és Nyugat-Európa közötti szállításokat.

A Záhony-Csap átkelőn annak ellenére sem csökken a várakozók száma, hogy az ukrán vámszolgálat néhány napja 25 százalékkal növelte az átbocsátott kamionok számát.

A hivatalos álláspont szerint a tehergépkocsik torlódása sehol nincs kihatással a személyforgalomra.