Ukrajnában betiltották a Brüno című "meleg" vígjátékot

Az Ukrán Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Ukrajna egész területén betiltotta a Brüno című amerikai filmvígjáték vetítését és forgalmazását, beleértve a televíziós bemutatás lehetőségét is – adta hírül az ukrán Korreszpondent.net hírportál.

A film ellen a leghangosabban az Ukrán Televíziónéző Szülők Országos Egyesülete tiltakozott, amelynek egyik élharcosa szerint a Brüno “homoszexuális jellegű, a perverzitást és ferde hajlamokat népszerűsítő elemeket tartalmaz”.

Az Ukrán Filmesek Nemzeti Szervezetének elnöke bevallotta, hogy anélkül szavazott a film bemutatása ellen, hogy annak csak egy részletét is látta volna – csupán néhány kollégája véleményére hagyatkozott.

Akszinia Kurina filmesztéta, a bíráló bizottság tagja ezzel szemben leszögezte, hogy a minisztériumban – sajnálatos módon – olyan emberek döntenek a bemutatásra előterjesztett filmalkotásokról, akiknek fogalmuk sincs, mi a különbség a művészet és a pornográfia között.

Sacha Baron Cohen, az amerikai mozilátogatókat különös előszeretettel megbotránkoztató színész ezúttal Brünót, az osztrák homoszexuális divatmániás riportert alakítja, aki Amerikában bolondot akar csinálni mindenkiből. A meleg divatriporter kalandjait ismertető vígjáték az Egyesült Államokban a jegyeladási listák élére került, és feltehetően hasonló siker lesz Angliában is, a 18 éven felüli besorolása ellenére.

A felnőtt közönségnek szánt eredeti film mellett a világ mozijaiban egyébként fut majd egy vágott verzió is, amit már gyerekek is megnézhetnek. “Csupán 1 perc 50 másodpercet vágtunk ki” – nyilatkozta az Universal szóvivője a BBC-nek.