Ukrajna többet kérne az áramért Magyarországtól

Ukrajna jövőre emelni kívánja a Magyarországra is exportált villamos energia árát – jelentette be szerda esti sajtótájékoztatóján Jurij Bojko tüzelőanyag és energetikai miniszter. A politikus konkrét számot nem említett, mert – mint fogalmazott – a megbeszélések még csak most kezdődtek.

A miniszter emlékeztetett, hogy Magyarország vonatkozásában máris elmozdulás tapasztalható az árak tekintetében, hiszen az exportált villamos energia egy részét árverésen értékesítik. Tárgyalások folynak a közvetítő cégekkel kötött hosszú távú szerződések feltételeinek áttekintéséről is, amitől szintén áremelkedést várnak jövőre az ukrán minisztériumban – tette hozzá Jurij Bojko.

Korábban ukrán részről többször is jelezték, hogy az általuk szállított villamos energia ára elmarad a világpiacitól. Magyarország átlagosan 4,6 eurócentért vesz egy kilowatt áramot, ami körülbelül egyharmadával kevesebb a világpiaci árnál.

Idén az ukrán exportot lebonyolító Ukrinterenergo vállalat a tervek szerint 455 megawatt villamos energiát szállít Magyarországnak. Ebből 350 megawatt a System Consulting, 5 megawatt az Energy Capital közvetítésével jut el a magyar fogyasztókhoz, 100 megawatt pedig árverés útján kel el.