Ukrajna: gyermekhalál a tornaórán

Röviddel egymás után két iskolás is meghalt a testnevelési foglalkozáson két különböző ukrajnai iskolában. A mentősök és a pedagógusok felelősségét is vizsgálják.

Zaporozsjében (ukránul: Zaporizsjában) egy tizedik osztályos fiú esett össze a sportpályán gyorsfutás közben. A helyszínre előbb egy betegszállító kocsi érkezett egy segédorvossal és egy ápolóval, akik szívmasszázst alkalmaztak. A defibrillátorral felszerelt rohammentő csak jó félóra elteltével jelent meg a helyszínen, ám az orvosok akkor már csupán halál beálltát tudták megállapítani. Az előzetes vizsgálati eredmények szerint a fiú halálát akut szívelégtelenség okozta.

Az eset kapcsán ügyészségi vizsgálat indult a felelősség megállapítása érdekében, különös tekintettel a rohammentő késlekedésére.

A Csernovci (Csernyivci) megyei Novoszelica iskolai sportpályáján pedig egy 12 éves kislány lett rosszul. Osztálytársai elmondása szerint a diák – aki egyébként az iskola sportbajnoka volt – a testnevelési óra előtt szólt a tanárjának, hogy nem érzi jól magát. Utóbbi azonban felszólította, hogy fusson a többiekkel. Amikor az első kör közben összeesett, a tanár azt hitte, hogy szimulál. Csak akkor sietett hozzá, amikor a kislány már eszméletét vesztette.

Bár a mentő ezt követően percek alatt beszállították a közeli kórházba, a helyszínen, majd pedig a klinikán folytatott újraélesztési kísérletek nem jártak sikerrel. Az egyik orvos később az 1 + 1 tévécsatorna híradójában nyilatkozva elmondta, hogy kislány halálának közvetlen oka akut szív- és érrendszeri elégtelenség volt, de a boncoláskor kiderült, hogy szíve nagyobb volt a kelleténél, ami valószínűleg a huzamos ideje tartó túlterhelés eredménye.

A helyi állami közigazgatás elnöke egy pedagógusokból és orvosokból álló vizsgáló bizottság felállítását rendelte el, ugyanis több szülő is panaszkodott, hogy a gyerekeiket túlhajszolják az iskolai tornaórákon.Sporthírek