Ukrajna fegyvereket adott el Grúziának a szakadár területek elleni harcra

Ukrajna légvédelmi rendszereket és rakétavetőket adott el az ukrán államfő utasítására Grúziának a két elszakadni vágyó grúz tartomány elleni harcra – írta csütörtöki számában az Izvesztyija című orosz újság. A lap szerint Viktor Juscsenko ukrán elnök annak ellenére adott le fegyvereket Grúziának, hogy azzal saját hazájának védelmi erejét gyengítette.

Az Izvesztyija dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy Juscsenko utasítására olyan légvédelmi rakétarendszereket (Buk-M1) adtak el Grúziának, amelyek nélkülözhetetlenek stratégiai fontosságú ukrán helyek védelmére. Az elmúlt két évben hét ilyen védelmi rendszert adtak el Grúziának, ez Ukrajna védelmének gyengítésével járt – írta az orosz lap.

Ukrajna ezen kívül vállról indítható légvédelmi rakétákat, rakéta-sorozatvetőket és tankokat adott el Tbiliszinek.

Az ukrán államfő szövetségeséből ellenlábasává vált ukrán kormányfő, Julia Tyimosenko egy szerdai beszédében elítélte az ukrán fegyvereladásokat. Az ukrán miniszterelnök azt szeretné elérni, hogy az ukrán fegyvereladásokat a kormány, és ne az ország elnöke felügyelje – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.