Ukrajna élőállat-behozatali tilalmat rendelt el Magyarországgal szemben

A kérődzőkre vonatkozó importtilalmat rendelt el Ukrajna Magyarországgal, Svédországgal és Dániával szemben. A tilalom az ilyen háziállatok húsából készült más készítményekre is vonatkozik.

Magyarországon tenyésztett szarvasmarhákra és egyéb kérődző állatokra vonatkozó beviteli tilalmat rendelt el az Ukrán Állategészségügyi Állami Bizottság. Az ideiglenes embargó Magyarország mellett, Svédországra és Dániára is érvényes. Ugyanez a tilalom a szóban forgó háziállatok feldolgozásából származó termékekre is vonatkozik.

Az ukrán állategészségügyi hatóságok azt követően hozták meg ezt a döntést, hogy a szóban forgó országokban kéknyelvűség (bluetongue, latinul: febris catarrhalis) nevű, elsősorban a szarvasmarhákat és a juhokat pusztító megbetegedéseket regisztráltak.

A fertőző kéknyelvűség szarvasmarha-betegség augusztus elején, egy Franciaországból érkezett szarvasmarha-szállítmánnyal jelent meg Észak-Magyarországon. A betegséget a magyar állategészségügyi hatóságok a szokásos rutinvizsgálat során fedezték fel, amikor az importból származó állatokat megvizsgálták.

A betegség emberre teljesen veszélytelen, azt csak kérődző állatok – például szarvasmarhák és juhok – kaphatják el. Elsősorban szúnyogok terjesztik.