Helyi közélet

2014.10.02. 13:12

MÁV-telep: három lakóval még nem

Miskolc - MÁV-telep felszámolásának első fázisa 33 lakót érint, de még nem mindenkivel állapodtak meg.

Miskolc - MÁV-telep felszámolásának első fázisa 33 lakót érint, de még nem mindenkivel állapodtak meg.

A korábbiakhoz képest sokat változott a helyzet, hiszen megkapom a lakást - mondta egy, a még a MÁV-telepen élő hölgy Éva, aki hamarosan Miskolc Kilián városrészében találhat új otthonra. - Jelenleg felújítják az általam választott ingatlant, a gázt és a villanyvezetékeket is rendbe teszik, de tudtommal nem csak az én lakásomban. Remélem október végén már a Kiliánban fogok lakni.

Éva elmondta azt is, hogy rajta kívül több, mint 30 MÁV-telepen lakóval megállapodott az ingatlankezelő, sokan már a papírmunkán és a szerződések aláírásán is túl vannak hozzá hasonlóan.

Szerdán munkatársunk nem találkozott a MÁV-telepen költözőkkel. Székely Király Attiláné szomszédasszonyával beszélgetett, amikor megszólítottuk: ők nem költöznek a felszámolás első ütemében.

- 2018-ra ígérik a költözést - árulta el a nyugdíjas hölgy. - Átkerültünk a MÁV-tól a vagyonkezelőhöz az év elején, ennek ellenére például a vízórát még mindig a vasút olvassa le. De sorolhatnám...

Tartanak az építkezéstől

Ilonka néni - aki férjével 1985-től él a MÁV-telepen - hozzátette azt is, hogy nagyon félnek a telepen maradók az építkezéstől. Az óriási zaj- és porszennyezéstől.

- Remélem nem várnak velünk - az egyelőre itt maradókkal még négy évig - , hanem minél korábban mi is eltudunk innen költözni - adott hangot reményeinek. - Amióta lassan három évtizede itt élünk azóta mondhatni folyamatosan bontanak. El sem tudom képzelni, hogy mi lesz velünk az építkezés idején...

A Kandó téren lakó szomszédasszony annyit tett hozzá, hogy sok olyan lakóról hallott, akik még mindig nem költöztek el, azonban február végétől folyamatos készenlétben vannak, ugyanis korábban úgy volt, hogy bármikor jöhet a költöztetőautó.

Szélyes Domokos, a MIK Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy harminc lakó már kiválasztotta a csereingatlant, amelyeket igény szerint felújít a MIK.

- Ennek költségét az átköltözéssel egyetemben a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt. állja - hangsúlyozta az ingatlankezelő vezérigazgatója.

Megtudtuk azt is, hogy az első költözések már a napokban elkezdődtek és 2014. december 31-ig mindenkit elhelyeznek az új lakásában, majd indulhat a közlekedési fejlesztés a bontásokkal. A MÁV-telep felszámolásának első fázisa összesen 33 lakót érint, vagyis 3 lakóval kell még megállapodni, hogy elinduljon a beruházás.

Milliárdos kisajátítás

Ennek során a felüljárónál Y-alakú híd, egy, a Tiszai pályaudvarig tartó földalatti szakasz és egy többszintes aluljáró, a Szinván új hidak is épülnek. A MÁV szálló helyén pedig a tervek szerint új busz- és villamos-pályaudvar kap majd helyet. A terület kisajátítása több mint 1 milliárd forintba kerül.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában