Friss hírek

2010.01.28. 10:59

Harminc milliós bírságot ért a Penny Market botrányos sajtakciója

<p>A Gazdasági Versenyhivatal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minõsítette a Penny Market tavaly nyári születésnapi akcióját, amelyben rövid ideig és maximált mennyiségben kínált kedvezõ áron trappista sajtot. A televízióban is látott botrányos tömegjelenetekre az áruházláncnak fel kellett volna készülnie, de nem rendelt elegendõ mennyiséget, ráadásul a megvásárolható mennyiséget is önkényesen határozták meg egyes üzletekben - állapította meg a GVH, amely ezért 30 millió forint bírságot szabott ki a Penny Marketre, egy másik, kisebb súlyú ügyben további 3 milliót.</p>

Tavaly nyáron 13. születésnapját azzal ünnepelte a Penny Market, hogy néhány napon át a 13 évvel korábbi áron kínálta a trappista sajtot, de csak a meghirdetett 1 vagy 2 órában és vásárlónként 10 kilogrammban maximált mennyiségben. Az üzletekben tömegjelenetek alakultak ki, a vevõk kézitusát vívtak egymással a sajttömbökért. A botrányról a televíziók híradói is beszámoltak.

A GVH megállapította, hogy a Penny Market nem rendelt elegendõ mennyiséget az akciós áruból, nem készült fel a reklámok miatti felfokozott vásárlói érdeklõdésre, s arra sem, hogy az egy vevõnek lehetõvé tett maximális mennyiséget nem tudja szolgáltatni. Ezért a lánc egyes esetekben korlátozta a maximálisan megvásárolható mennyiséget, ráadásul az üzletek önkényesen határozhatták meg ezt, ami tisztességtelen a GVH szerint.

A kiszabott 30 milliós bírság összegének megállapításakor a GVH figyelembe vette, hogy a Penny Market ismételt jogsértõ, a piac jelentõs szereplõje, megtévesztõ reklámjait pedig széles körben terjesztette.

Egy 2008 õszi akció kapcsán a GVH ugyancsak azt állapította meg, hogy a lánc nem készült fel elegendõ termékkel, az árukból már a leárazás kezdetén készlethiány alakult ki. Ezért további 3 milliót szabott ki a Penny Marketre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!