Újságírókat tiltottak ki egy kínai településről

Kínai hatóságok nem engedték be az AFP francia hírügynökség két tudósítóját szerdán egy faluba, ahol állítólag azért romboltak le egy mecsetet, mert a falusiak nem támogatták a pekingi olimpiát. Az eset az ország észak-nyugati részén található, a főleg muszlim ujgurok lakta Hszincsiang tartományban történt.

Az AFP két riportere Sangkumuli faluba akart volna eljutni, ahol májusban a hatóságok lerombolták a sivatagi település mecsetét, a hivatalos indoklás szerint azért, mert engedély nélkül építették fel. A Radio Free Asia és egy száműzetésben lévő ujgur szervezet szerint viszont azért rombolták le a tíz évvel korábban épült mecsetet, mert az “illegális vallási tevékenységet folytató” falusiak a kínai kormánypropagandával szembeszállva nem támogatták a pekingi olimpiát.

A két újságírót a faluba vezető egyetlen úton lévő rendőrségi ellenőrzőpontnál állították meg, közölve velük, hogy a helyet zárt területté nyilvánították, és nem léphetnek be. Az AFP hiába kért segítséget a kínai külügyminisztériumtól, és a tartományi kormányzattól, egyik szerv sem lépett közbe.

A kínai kormány 2007 januárjában új, a külföldi újságírókra kivetett utazási korlátozások eltörlését kimondó médiaszabályozást vezetett be, amit azonban a Pekingtől távol lévő helyi tisztségviselők nem mindig tartottak be. A kínai külügyminisztérium információs osztályának vezetője a China Daily című lapnak egy évvel ezelőtt még azt állította: minisztériuma bármikor, “akár éjfélkor is” segítséget fog nyújtani azoknak a külföldi újságíróknak, akiket helyi hatóságok nem engednek be egy területre.