Újratérképezni a borvidéket

Szepsy István: Tulajdonképpen nem ismertük az adottságainkat
Szepsy István: Tulajdonképpen nem ismertük az adottságainkat - © Fotó: Ádám János
Hercegkút – „Nem ismerjük adottságainkat” – mondta előadásában egyebek mellett Szepsy István mádi borász.

Páratlan adottságok

– A kilencvenes évek végén készítettem egy felmérést arról, miért akadt meg a világpiacon az aszú pályája – mondta Szepsy István. – Akkor jöttem rá, hogy tulajdonképpen nem ismerjük az adottságainkat. Évmilliókkal ezelőtt egy úgynevezett vízi vulkanizmus zajlott a térségben. Ez nem csupán egymásra rakódó rétegeket halmozott fel, hanem az ásványokat feloldva szinte minden elemet elhelyezett ezekben a rétegekben. Az régóta tudott tény, hogy ott a legjobb a szőlő, ahol sokrétegű a talaj, a növény gyökerei pedig addig mennek le a talajban, amíg vizet találnak. A legjobb hegyaljai dűlőkben 30 réteget találtunk és 17 méter mélységig tudtuk igazolni a gyökerek jelenlétét. A világ legtöbb borvidéke üledékes kőzetre épül, nekünk viszont páratlan adottságaink vannak, a növényi gyökerek kivételesen gazdag ásványi tartalmat képesek felvenni. Újra kell térképezni a területeinket. Évek óta hangoztatott meggyőződésem, a világpiacon az aszúval kell megjelenni. A kérdés csak az, hogy melyikkel. Nem a terméket kell promotálni, hiszen borászatok alakulnak, majd el is tűnhetnek, hanem a termőhelyet. 17 éve kezdtük el a borvidéken a furmint szelekcióját, mert ez biztosíthatja a borvidék jövőjét. Fel kell építenünk egy termékpiramist, aminek a csúcsán az aszú áll. Nem abból kell megélni, de az segít majd eladni a többi terméket. Ehhez azonban közös gondolkodás, közös akarat kell, anélkül nem lehetünk sikeresek.

ÉM-BG








hirdet�s