Helyi közélet

2008.08.01. 11:42

A miskolci helikopter is EC 135-ös...

<p>Miskolc - A miskolci helikopter tipusa is EC 135-ös, akárcsak a csütörtökön lezuhant gép. Ám a cég igazgatója szerint biztonságos vele utazni, csak épp gyalázatos körülmények között tárolják.</p>

Abszolút biztonságos. Ez volt a válasza dr. Túri Péternek, az OMSZ Légimentő Kht. ügyvezető igazgatójának arra a kérdésünkre, hogy milyen állapotban van, veszélytelen-e repülni a miskolci bázison lévő mentőhelikopterrel. Csütörtökön ugyanis lezuhant egy gép Pest megyében, a rajta utazó ápoló életét vesztette, a pilóta és az orvos pedig súlyosan sérült. A balesetet szenvedett helikopter egy EC 135-ös volt. Ilyen gépből további négy ment az országban, az egyik éppen Miskolcon.

Zokszó nélkül

– Egészen mostanáig egyetlen letiltás sem érkezett sem a tulajdonostól, sem a gyártótól, sem a balesetet vizsgálói részéről – mondta még az igazgató. – A biztonságosságát bizonyítja, hogy egyetlen dolgozónk sem tiltakozott a reggeli felszállás ellen, mindegyikük zokszó nélkül állt munkába.
Az igazgatónak felolvastuk egy korábbi, lapunkban megjelent nyilatkozatát, amelyben azt állítja, hogy a miskolci helikoptert mostoha körülmények között tartják.

– Inkább úgy mondanám, gyalázatos – fogalmazott most. – Egy 1,2 milliárd forintot érő technikát nem ilyen körülmények között kellene tárolni. Egy jóérzésű ember a kocsiját nem hagyná ott, ahol a helikopter áll. Megérdemelné a fűtött hangárt, hihetetlen, hogy berepedezett, gödrökkel teli udvarról kell felszállnia. Lehetetlen helyzet, hogy egy ilyen komoly munkát végző cégnek ilyen infrastrukturális helyzetben kell dolgoznia.

Csak néhány évesek

– Ennek ellenére is biztonságosnak tartja a gépeket? – kérdeztük. Dr. Túri Péter szerint igen: mindössze néhány éves helikopterekről van szó. Nem tudja, mi lehetett a baleset oka, a vizsgálat eredményére várnak. Még megjegyezte, 90 millió forint kellene a helyzet megoldására, az Egészségügyi Minisztérium uniós forrásokban bízik. A szentesi bázis felújítása már megindult, a következő lesz a miskolci.

Miskolcon a legrosszabb a helyzet. Szégyen. A bázis, ahol a most lezuhant helikoptert tartottuk, picivel jobb állapotban van. De hasonló körülmények között – karbantartás, tankolás, hangártárolás – üzemeltettük azt a helikoptert is – hangsúlyozta dr. Túri Péter.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában