Friss hírek

2009.08.18. 19:21

Millenniumi ünnepségsorozat Visegrádon

<p>Ezer éve alapították Visegrádot. A millennium alkalmából tíznapos fesztivál kezdõdik szerdán a városban. A Dunakanyar régió települései, Visegrád testvérvárosai, valamint a Visegrádi Négyek tagországai közös kulturális programmal tisztelegnek az évforduló elõtt - mondta a Független Hírügynökségnek Dobri Imre, a város alpolgármestere.</p>

A Visegrádi Millenniumi Fesztivál valamennyi programja a múlt és jelen együttes jelenlétét, a kulturális sokszínûséget, valamint a határon átívelõ kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza - mondta Dobri Imre. Visegrád alpolgármestere hozzátette, hogy augusztus 19-e és 29-e között több mint 25 koncert és csaknem ezer fellépõ várja a látogatókat.

Dobri Imre a programok közül kiemelte a Testvérvárosok napjait: augusztus 21-e és 23-a között tartják. A három nap alatt a bajorországi Obergünzburg, az olaszországi Lanciano és az erdélyi Parajd mutatkozik be kulturális és gasztronómiai programokkal.

Augusztus 24-e és 26-a között lesz a Dunakanyari települések napjai elnevezésû programsorozat. Egyebek mellett koncertekkel, kiállításokkal és kézmûves-foglalkozásokkal várják majd az érdeklõdõket.

A Visegrádi Négyek napjain Csehország, Szlovákia és Lengyelország turisztikai és kulturális értékeit mutatják majd be - mondta Dobri Imre alpolgármester.

A millenniumi programsorozat fõ része az augusztus 29-i ünnepség. Délelõtt 11 órakor Erdõ Péter esztergomi érsek, bíboros-prímás mutat be szabadtéri szentmisét a városközpontban. Délután négy órakor kezdõdik a városi ünnepség a Visegráddal együtt ezer éves évfordulóját ünneplõ négy megye, Fejér, Veszprém, Zala és Visegrád megye jogutóda, Pest megye mûvészcsoportjai lépnek majd fel. Ekkor avatják fel Visegrád Millenniumi emlékmûvét, Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászmûvész Életfa címû szobrát a Duna-parton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!