Újra

Az ókorból maradt ránk a bölcsesség: kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba, hiszen az már nem ugyanaz. Minden, még a látszólag nyugalomban lévő dolgok is folyamatosan változnak. Ez jutott eszembe, amikor megláttam, hogy már lehet pályázni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Hajdu Mariann írása.

Illetve a második gondolatom volt ez, mert elsőre a nosztalgia fogott el, hogy hátha jöhet valami hasonló euforikus összefogás a városban, mint tíz éve, amikor a 2010-es címre írta a pályázatot Miskolc. Aztán (emlékeznek talán) nem mi nyertünk, pedig kicsin múlt. És ez volt az a helyzet, amikor az erős második cseppet sem profitált a nyereményből.

A második reakcióm volt az, hogy nem ismétlődhet meg a múlt, hiszen eltelt tíz év, más a város (még látszólag sem volt nyugalomban), és nem biztos, hogy ugyanazok az előnyei, az akkori politikamentes összefogás pedig illuzórikusnak tűnik. De lehetnek más erények, más ötletek, más megközelítés, és itt van Tokaj is mint pályázó, akár gyümölcsöző is lehet az együttműködés.

Most még csak annyit tudni, hogy Miskolc újra pályázik, talán (december a beadási határidő) végre részletek is kiderülnek a tervekből. Mert igaz, hogy nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba. De miért ne lehetne, hogy ez alkalommal a siker legyen az előzőhöz képest a változás?

– Hajdu Mariann –