Újra tiszta a Hámori-tó, búvárok is takarították

Akt.:
Összeszedték a vízbe nem illő dolgokat a Hámori-tónál
Összeszedték a vízbe nem illő dolgokat a Hámori-tónál - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Húsvét előtti nagytakarítást szerveztek Lillafüreden.

A kirándulók, a horgászok vagy a Hámori-tó körül sétálók bizony nem vigyáznak környezetükre. Műanyag palackokat, konzervdobozokat, üvegeket és egyéb szemetet hagynak maguk után. Szerencsére vannak, akiket zavar a látvány, és nem sajnálva szombat dél­előttjüket, felkerekednek, és megtisztítják a tó környékét.

img_3129

Indul a munka

Szemétszedést és medertakarítást szervezett szombaton a Garadnavölgyi Vízi Társulat mint a tó üzemeltetője, és a Neptun Búvár Klub. Hozták magukkal a családtagjaikat is, így gyorsan haladtak a munkával.

Vanczák Zoltán, a vízi társulás ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: tizedik éve már, hogy megszervezik a húsvét előtti nagytakarítást. A búvárok az árapasztó alagútján haladnak végig, és megtisztítják az odakerült szeméttől, ágaktól.

Úgy tapasztalom: évről évre jobb a helyzet a tó környékén. Vanczák Zoltán

Az uszadékfát már összegyűjtötték a napokban, azt is ki kell hordani a mederből. Az asszonyokra és gyerekekre is fontos munka vár. Körbesétálják a tavat, hogy összegyűjtsék a parton hagyott szemetet. Külön a műanyag palackokat és külön az egyéb hulladékot. Ehhez ingyen kaptak nejlonzsákokat a MiReHuKöz-től, Miskolc hulladékgazdálkodási cégétől, amit ezúton is köszönnek.

Vanczák Zoltán megjegyzi: úgy tapasztalja, évről évre jobb a helyzet a tó környékén, a kirándulók és horgászok egyre kevesebb szemetet hagynak itt. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek is eljönnek a tavaszi nagytakarításra, hisz ez a környezet és a természet szeretetére neveli őket.

img_3100

Nem veszélyes

Kiss Gábor már búvárruhában, munkára kész. Elmagyarázza, az árapasztó alagútjának végén rács van, és ha ott megakadnak az ágak vagy egyéb, nem odaillő dolgok, az visszaduzzaszthatja a tavat. Ezért fontos az alagút tisztítása. Mint mondja, ez a munka nem veszélyes. Egyébként rendszeresen részt vesznek a tó takarításában. Nemcsak az árapasztónál, hanem a felső részen is, ahol a Garadna a tóba ömlik. Ott két, méretes vascsövet kell megszabadítani a hulladéktól. Tavaly a Mályi-tónál is dolgoztak a település önkormányzatának kérésére, ott a tó medrét kellett megtisztítani a sok szeméttől. A tó partját takarítóbrigád is felkészült a munkára, megkapták a gumikesztyűt és a zsákokat.

img_3121

Hasznos munka

Kovács-Soltész Tünde három kislányával és a nagymamával érkezett. Megtudtuk, több oka is van annak, hogy feláldozták a jó ügy érdekében a szombat délelőttjüket. Az egyik, hogy a nagylány igazolást kap a közszolgálati munkáért, ami az érettségi feltétele. De enélkül is eljöttek volna, hiszen szívesen vesznek részt hasonló akciókban. Jó levegőn vannak, a család együtt töltheti a napot, hasznos munkát végeznek, és védik a környezetet, a természetet.

– A gyerekeket ezzel jóra neveljük. Arra, hogy ne szemeteljenek, de arra is, hogy ha már más nem vigyáz a környezetére, nekünk érdemes másként gondolkodnunk – fogalmaz Tünde.

Ha kell, mentenek is

A Neptun Búvár Klub az alábbi területeken végez környezetvédelmi tevékenységet: Hoór-völgyi víztározó, Garadna-patak (Hámori-tó befolyása) végétől a Hámori-tó gátjáig, Mályi-tó, Varbói-tó.

Árvizek és vízi balesetek, káresemények esetén a vízfelszíni és víz alatti szakfelderítés, a mentés személyi és technikai biztosítása a feladatuk.

Az elmúlt években több személykereséshez és műszaki mentési munkálathoz is riasztották a csoportot.

A Neptun Búvár Klub tagja a Bükk Mentőcsoportnak búvár- és kutyás szakágban is. A csoport tagjai mindannyian önkéntesek.

– Hegyi Erika –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .