Helyi gazdaság

2011.09.15. 12:37

KSH: Jelentősen nőtt az ipari termelés

Budapest, 2011. szeptember 15., csütörtök (MTI) - Az ipari termelés volumene 7,0 százalékkal nőtt az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Budapest, 2011. szeptember 15., csütörtök (MTI) - Az ipari termelés volumene 7,0 százalékkal nőtt az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

 

A részletes adatok megegyeznek az előzetesen közölttel: az ipari termelés volumene júliusban munkanaphatással kiigazítva 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőtt szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva a júliusi 0,6 százalékos visszaesés után. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,3 százalékos volt a növekedés a kiigazítatlan adatok szerint.

A KSH közlése szerint az ipar júliusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában az alacsonyabb bázis és a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik. Tavaly júliusban a termelésben 9,8 százalékos, az exportban 12,4 százalékos volumennövekedés volt, szemben az előző hónapban regisztrált - rendre - 15,7, illetve 22,9 százalékos növekedéssel valamint a tavaly augusztusi 18,2 és 23,4 százalékos emelkedéssel.

Az ipari termelésben meghatározó exportértékesítés 2011 első hét hónapjában 10,0 százalékkal emelkedett, és a júniusi 0,6 százalékos havi csökkenés után júliusban 2,8 százalékkal nőtt. Az új export rendelések második hónapja a júniusi 8,4 százalékot követően júliusban 8,0 százalékkal elmaradtak ez egy évvel korábbitól, az összes export rendelésállomány azonban júliusban is 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az exportértékesítés közel felét a feldolgozóipar két alágazata adta. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele számottevően, 11 százalékkal bővült az előző havi 7,8 százalékos növekedést követően. A másik meghatározó terület, a feldolgozóipar exportjának egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 15 százalékkal visszaesett. Idén ez már a negyedik hónap, amikor az alágazat exportértékesítésében csökkenést regisztrált a KSH, de a január- júliusi export így is csak 0,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A gépi berendezések exportja júliusban 64,1, az első hét hónapban 50,2 százalékkal szárnyalt.

Az ipar belföldi értékesítése január-júliusban 5,1 százalékkal, júliusban 9,3 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év hetedik hónapjában 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 júliusában a feldolgozóipar termelése gyakorlatilag stagnált (0,2 százalékkal nőtt), a csekély súlyú bányászaté 1,0 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A feldolgozóipar tizenhárom részterülete közül hétben regisztrált termelésbővülést a KSH. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 10,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. (A tartós növekedést az alág új rendelésmutatói is tükrözik.)

Az előző hónapok adataihoz hasonlóan visszaesés figyelhető meg a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés közel hetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában: az alágazat kibocsátása jelentősen, 23,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet csökkenésének következménye.

A harmadik legnagyobb alágazat, a feldolgozóipari termelés több mint kilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3 százalékkal mérséklődött, nagyrészt az értékesítés több mint kétharmadát jelentő hazai eladások visszaesése miatt. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 32,3 százalékkal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól, a termelés csökkenéséhez a nyári üzemleállások is hozzájárultak.

2011 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 7,6 százalékkal visszaesett 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 8,0 százalékkal, az új belföldi rendelések 4,4 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 9,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az idei év első hét hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,1 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. január-júliusi 4,1 százalékos létszámcsökkenés után - 4,7 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első hét hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (14,0 százalék), a legkisebb a Közép-Dunántúlon (2,5 százalék) figyelhető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!