egészség

2020.01.28. 11:30

Életeket lehet menteni az évenkénti szűrővizsgálattal

A férfiak ritkábban mennek orvoshoz, pedig a daganatos megbetegedések őket is érintik.

Nagy-Hankó Krisztina

Férfiak esetében is fontos a szűrővizsgálat

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Bujdos Tibor

A szűrővizsgálatok fontosságáról beszélt dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár Miskolcon a megyei kórházban a közelmúltban átadott fejlesztés kapcsán.

– Magyarországon a jövőt úgy képzeljük el, hogy egyre több az egészséges ember. Ennek komoly pillérei vannak. Az egyik az egészség megőrzése, a másik a gyorsabb gyógyítás. Hazánkban az onkológiai ellátás jól ismert szervezettségéről – emelte ki az államtitkár, majd hozzátette: – Rendkívül fontos, hogy korszerű eszközök álljanak az intézmények és a betegek rendelkezésre, és hogy az egészségügy olyan tempóban fejlődjék, hogy valóban mindig a lehető legkorszerűbb ellátást tudjuk nyújtani a betegek számára. A daganatos megbetegedések nagyon gyakoriak a régiónkban.

Igen a szűrővizsgálatokra

– A kormány abban elkötelezett, hogy a betegségeknek a visszaszorítása érdekében mindent megtesz. Ez pedig a megelőzéssel kezdődik. Azzal, hogy tudatos döntés legyen az, hogy vagy egészséges életmódot választ valaki, vagy nem. Hogy dohányzik valaki, vagy éppen nem – folytatta gondolatait az egészségügyért felelős szakember.

Hangsúlyozta továbbá: a tudatosságot mutatja az is, amikor egy szűrővizsgálatra igen mond valaki, és elmegy az emlőszűrésre vagy méhnyakszűrésre. Férfiak esetében pedig idesorolható például a vastagbélszűrés, hiszen a tapasztalatok alapján a vastagbélrák esetén a korai felismerés után egyébként jók a gyógyulási esélyek.

Az államtitkár beszélt még arról is, mennyire fontos, hogy nemcsak saját magunkról van szó, hanem adott esetben a hozzátartózónk egészsége a tét. Felhívta a figyelmet, hogy az egyéni érdekeken túlmutat a társadalmi érdek: mindenkit arra kell biztatni, hogy ossza meg azon tapasztalatait, hogy adott esetben az ő nyugalmát hogyan szolgálta a szűrővizsgálat.

Családtagjaink egészsége a tét

Statisztikai adatok szerint a férfiaknál a leggyakoribb daganatos megbetegedés a tüdőrák, második helyen áll a vastag- és végbélrák, ezután következik a prosztata-, hasnyálmirigy- és májrák, majd a gyomordaganat jön. A bőrdaganat is jellemző, azonban jól kezelhető, ha időben kiszűrik az elváltozást. Ezért fontos évenként a bőrgyógyászati szűrővizsgálat is.

Megalakult a Férfiak Klubja

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Kaffka Margit fiókkönyvtárában hétfő délután alakult meg ünnepélyesen a Férfiak Klubja. Az ötletgazda és házigazda Borkuti László könyvtáros, a Magyar Rákellenes Liga aktivistája, miskolci önkormányzati képviselő. Az alakuló ülésen részt vett és lebilincselő előadást tartott Nagy Bendegúz kerekesszékes világutazó, aki nemrég tért haza nyolcadik afrikai útjáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában