Nagyvilág

2012.01.11. 20:16

Az indiai nagykövet szerint országa a válságban is stabil marad

Budapest, 2012. január 11., szerda (MTI) - Gauri Sankar Gupta budapesti indiai nagykövet szerint országában a gazdaságnak a válság ellenére is sikerül stabilnak maradnia, mert kevéssé hatnak rá a külső tényezők, például az EU vagy az Egyesült Államok gazdasági nehézségei.

Budapest, 2012. január 11., szerda (MTI) - Gauri Sankar Gupta budapesti indiai nagykövet szerint országában a gazdaságnak a válság ellenére is sikerül stabilnak maradnia, mert kevéssé hatnak rá a külső tényezők, például az EU vagy az Egyesült Államok gazdasági nehézségei.

A diplomata a Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában kifejtette: az indiai gazdaság egyik legnagyobb erőssége, hogy a válság ellenére is képes a növekedésre, mivel az erős hazai kereslet továbbra is a növekedés motorja. Emellett fontos az is, hogy az indiai bankok erősek, és a népesség fiatal, ambiciózus - mondta.

A nagykövet emlékeztetett: a világgazdaság növekedéséhez India 2009-ben 17 százalékkal, 2010-ben 10 százalékkal járult hozzá. Megjegyezte, az Európai Bizottság honlapján olvasható álláspont szerint India azon növekvő gazdaságok egyike, amelyek a 21. században átformálják a világgazdaságot.

Kiemelte, országa "a világ egyik legnagyobb demokráciája" és a negyedik legnagyobb gazdasága. 2010-ben 8,5 százalékos volt a GDP-növekedés, az infláció viszont tavaly elérte a 7,5 százalékot - közölte. India méreteit érzékeltetve arról is beszámolt, hogy az országban 3,34 millió kilométeres az úthálózat és 815 millió mobiltelefon-előfizetés van.

Mint mondta, India és az EU szorosan együttműködik, 2000 óta évenként csúcstalálkozókat rendeznek, a legközelebbi februárban lesz Újdelhiben. India több területen ápol fontos kapcsolatokat az unióval, Gauri Sankar Gupta ezek között említette a gazdaságot, a mezőgazdaságot, az éghajlatváltozást, az emberi jogokat, a biztonsági kérdéseket, a tudományt és a kultúrát.

Az EU és India közötti kereskedelem volumene "lassan, de biztosan", évről évre nő: míg 2001-ben ennek értéke 26,4 milliárd euró volt, tavaly már csaknem elérte a 68 milliárd eurót - mutatott rá. Hozzáfűzte: az EU India egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, és az európai befektetőknek kedvelt célpontja az ázsiai ország.

Gauri Sankar Gupta Indiát több szempontból is az Európai Unióhoz hasonlította, mint mondta, az EU területe ugyan nagyobb, mint Indiáé, de országában jóval többen élnek, 1,2 milliárd ember. Indiának 28 tartománya van és 23 hivatalos nyelve - mondta, utalva az EU tagállamaira és nyelveire. Megjegyezte: India multikulturális, többvallású ország, hétezer éves civilizáció.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!