Újra ifjú, miskolci szónokok kerestetnek

Miskolc – Immár ötödik alkalommal rendezik meg a „Miskolc Város Szónoka” versenyt december 14-én.

A középiskolásoknak szóló versenyre október 26-ig, a civdrede@uni-miskolc.hu emailcímen lehet jelentkezni. Az idei program témája: „Ember vagyok, semmi sem idegen tőlem, ami emberi”, ezen kapcsán kell a versenyzőknek négyperces beszédet tartaniuk a humánumról. A zsűri külön értékeli, ha ezt helyi témakörben teszik.

A szerdai sajtótájékoztatón Kiss Gábor alpolgármester elmondta: a szónokverseny győztese jövőre megszólalási lehetőséget kap a városi rendezvényeken. Dr. Erdős Éva, a Miskolci Egyetem jogi karának dékánhelyettese elmondta: Szilágyi Ede egyetemi docens kollégájával közösen találták ki öt évvel ezelőtt ezt a szónokversenyt. Nem titkolt céljuk volt, hogy a verseny által joghallgatókat szerezzenek – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a szónokversenyhez köthetően megalapították a Primus ösztöndíjat is, amelyet az a diák kaphat – az első egyetemi év, első félévében –, aki a szónokversenyen a legjobb helyezést érte el, és a felvételinél, első helyen a jogi kart jelölte meg. A féléves ösztöndíj összege: 100 ezer forint.

Az ifjú szónokokat dr. Szitás Benedek, a jogi kar retorika tanára készíti fel a versenyre. Éppúgy, mint a tavalyi győztest, Deme Barnabást is, aki azóta több hasonló megmérettetésen indult: nyáron például megnyerte az országos szónokversenyt, most novemberben pedig a Kossuth Lajos szónokversenyen vesz részt.

ÉM-NSZR