Újra felépítik a Vizsolyi Biblia régi nyomdáját

A Vizsolyi Biblia
A Vizsolyi Biblia - © Fotó: vizsolyibiblia.hu
Vizsoly – Egyedülálló élménymúzeumot álmodtak meg a program részeként.

Újjáépítik a vizsolyi Rákóczi-kúriát, azt az épületet, melyben annak idején a XVI. században a Vizsolyi Bibliát kinyomtatták. A régi-új épület alapkövét szombaton tették le. A programon Koncz Ferenc országgyűlési képviselő és Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum vezetője mondott köszöntőt.

– Ez az egyetlen olyan épület, melyben nemzeti nyelvű Bibliát nyomtattak Közép-Európában, és ami, ha nem is eredeti formájában, de megmaradt – részletezte lapunknak Daruka Mihály. – 2006 óta azon dolgozunk, hogy visszaépítsük az eredeti nyomtató műhelyt, célunkat több lépésben valósítottuk meg. A reformáció 500. éves évfordulójára, 2017. október 31-re kinyomtattunk az eredeti technológiával, korhű, kézzel gyártott, merített papírra kétszáz Vizsolyi Bibliát. Második lépésként állítjuk helyre azt a kis pajtát, ahol a tényleges nyomtatás zajlott, végül a kúria eredeti állapotát is szeretnénk visszaállítani.

Az élménymúzeum vezetője hozzátette, a munkák finanszírozásához eddig sem állami, sem egyházi forrást nem vontak be, az társadalmi összefogással valósult meg.

ÉM-TÁ