Újra élet költözik be a volt Diósgyőri Kórházba

Akt.:
Hamarosan megnyílik az időseket ellátó Szent Hedvig Otthon a volt Diósgyőri Kórházban
Hamarosan megnyílik az időseket ellátó Szent Hedvig Otthon a volt Diósgyőri Kórházban - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A Szent Hedvig Otthon 75 szépkorúval is helyet kap a megüresedett kórházépületekben.

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése legutóbbi ülésén hagyta jóvá, hogy a volt Diósgyőri Kórház telephelye üzemeltetési jogát a város tulajdonában lévő Miskolc Holding Zrt. kapja meg.

Kiürített funkciók

Az előzmények odáig vezetnek vissza, hogy a város kórházainak „racionalizálási programja” révén a Diósgyőri Kórházban lényegében megszűnt az aktív fekvőbeteg-ellátás, a funkciók a két másik kórház összevonásával létrejött Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba kerültek át.

Az összevont intézmény, Miskolc önkormányzata és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tavaly december 14-én vagyonkezelési szerződést kötött, amellyel az önkormányzat megkapta a kórház nagyon nagy részének vagyonkezelési jogát.

A kórházé maradt az úgynevezett stroke-épület és az azt körülvevő 1900 négyzetméternyi terület, valamint térítésmentesen használatba kapták az ápolási osztályként működő épületet és a patológia épületét.

diosgyori_korhaz_epulet_01

Szent Hedvig Otthon

Az önkormányzat tervei szerint a volt Diósgyőri Kórház területén „több év alatt, folyamatosan alakul ki az egészségügyi ellátást, az egészségfejlesztést szolgáló, valamint a szociális, idősgondozást szolgáló funkció. Az épületeket a funkcióra több körben, TOP-források igénybevételével lehet alkalmassá tenni.

Mint ismert, a közgyűlés tavaly szeptemberben döntött arról, hogy az eleve több telephelyen is működő, közel hatszáz miskolci időst ellátó Őszi Napsugár Otthon bővítéseként a volt Diósgyőri Kórházban, a megszűnt neurológiai épületben hozza létre az új, hetvenöt férőhelyes Szent Hedvig Otthont, amely könnyít valamelyest a városi idősellátás helyzetén.

diosgyori_korhaz_epulet_02

Háziorvosok és fogorvosok

A legutóbbi miskolci közgyűlésen dr. Kovács László, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke beszélt a volt kórházzal kapcsolatos elképzelésekről, tervekről.

Elmondása szerint még tavasszal átadják a Szent Hedvig Otthont, amely „Magyarország legmodernebb ilyen típusú épülete lesz”.

Az elnök beszélt arról is, hogy három háziorvosi rendelő (amelyek korábban a vasgyári sztk épületében működtek) a kórház területére költözik. Ugyancsak ott kap helyet – elmondása szerint – kilenc fogorvosi alapellátási körzet. „Nem marad tehát egészségügyi ellátás nélkül a volt Diósgyőri Kórház” – jelentette ki dr. Kovács László.

– Szaniszló Bálint –