Friss hírek

2009.11.16. 17:09

Újabb Frontex akció - összesen 659 határsértõt fogtak el

<p>Osztrák, bolgár, szlovák, észt, litván, lett, olasz, szerb, spanyol, román, szlovén, holland, angol, görög és német rendõrök ellenõriztek és járõröztek Magyarország déli határszakaszán. Összesen 97 külföldi határrendész közremûködésével tartották meg az ötödik FRONTEX akciót.</p>

A varsói székhelyû Nemzetközi Határrendészeti Ügynökség (FRONTEX) által szervezett "NEPTUNE 2009." mûveletet idén már öt alkalommal hajtották végre. Az alkalmanként több hétig tartó bevetéssorozat alkalmával összesen 659 határsértõt fogtak el a határrendészek, ezek közül összesen 265 embert irányítottak vissza a szomszédos Szerbia területére. Az illegális migránsok elsõsorban afgánok, szerbek, koszovóiak, és irakiak voltak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyikos Tamás a Bács-Kiskun Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje.

A "NEPTUN 2009" akciót kifejezetten a magyar-szerb határszakaszra tervezték. A mûvelet célja, hogy Szerbia területérõl Magyarországra, és az Európai Unió más tagállamaiba tartó illegális migrációt és a hozzá kapcsolódó más bûncselekményeket felfedjenek és megakadályozzanak.

Az ügynökség 2006 óta minden évben mûveleteket szervez az unió külsõ határain, amelyekben számos tagállam - a végrehajtásban is járatos - tisztviselõk kiküldésével járul hozzá az eredményességhez. Az idei akciókat a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság és Bács-Kiskun Megyei Rendõr-fõkapitányság határrendészein és technikai eszközein kívül a BRFK Mélységi Ellenõrzési Osztályának bevetési csoportjai is segítették a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!