Friss hírek

2009.01.14. 13:02

Vendéglátósok: alkalmatlan a standtörvény

<p>50 százalékos szeszesital-készletcsökkentést javasolnak a vendéglátó szakmai szövetségek, hogy ezzel tiltakozzanak a standtörvény ellen. Ezt a nyolc szervezet közös sajtótájékoztatóján jelentette be, ahol elhangzott: a törvénynak nincs költségvetési hatása, csak a vendéglátósokra ró elviselhetetlen terhet, ráadásul alkalmatlan a feketegazdaság elleni harcra.</p>

Ha a vendéglátósok felére csökkentenék a készletüket, akkor bizonyos termékek kiszorulnának a forgalomból - mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki az időjárás miatt Skype-on követte a sajtótájékoztatót. A vendéglátók egy táblán csillaggal jelölnék meg azokat a szeszesitalokat, amiket levettek a pultról, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak a Magyar Szeszipari Szövetségre, amely a törvényt kezdeményezte. A bojkott addig tart, amíg nem vonják vissza a törvényt. A vendégeket tájékoztatják arról, hogy miért nincs az adott ital a kínálatban.

Hülvely István, a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetségének elnöke elmondta: azzal, hogy kötelezővé teszik a napi standolást, nem lesz több bevétele az államnak. Úgy fogalmazott: a törvény egy hamis egymondatos állításon alapul, viszont a szakmát senki sem kérdezte meg. A szesszel kapcsolatos csalások abból vannak, ha valaki nem ad számlát, így ezt a napi standolással nem lehet kiszűrni. A hamis termékeket pedig nem szokták leltárba venni a csalók, ezért erre sem jó a törvény - mondta Hülvely István. A szakember arról is beszélt: a pultosok így is naponta standolnak, de a mostani törvény komplett leltárt kér. Ezt azért sem lehet megvalósítani, mert az áru beszállításánál a raktáros van jelen és a könyvelés kezeli, míg az italfogyasztást a pultos követi nyomon, tehát a nyilvántartás elválik.

A napi standolásról szóló törvényt egyébként decemberben fogadták el. A Pénzügyminisztérium szerint erre azért volt szükség, hogy elejét vegyék az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek előállításának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!