Újpest vs. DVTK – Nézők számára tilos a bemenet

Akt.:
Bűnhődnek a diósgyőri szurkolók is
Bűnhődnek a diósgyőri szurkolók is - © Fotó: Homoky György
Budapest, Miskolc – Zárt kapus lesz a Diósgyőri VTK szombati, Újpest FC elleni idegenbeli bajnoki mérkőzése.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága (FEB) augusztus 15-i ülésén az Újpest FC fegyelmi ügyében – a Honvéd elleni bajnoki mérkőzésen történt szurkolói fegyelmi vétségek miatt – elrendelte a nézők nélküli, zárt sportrendezvényben történő mérkőzésrendezést 1 soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésre.

Mint ismert: a 2017. augusztus 12-én Kispesten lejátszott, 2-1-es Honvéd győzelemmel zárult mérkőzésen történtekért, az Újpestet mint visszaesőt szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél, az ellenfél egyik játékosának, más sportszervezetnek és a mérkőzés játékvezetőjének szidalmazása), továbbá hátrányosan megkülönböztető, rasszista megnyilvánulásáért („huhogás”), valamint tárgy játéktér közelébe történt bedobásáért 1.000.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a FEB, továbbá elrendelte a nézők nélküli, zárt sportrendezvényben történő mérkőzésrendezést a soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésre.

Jogerőre emelkedett

Az Újpest FC ezen döntés után két nappal, vagyis csütörtökön arról tájékoztatta a Fegyelmi Bizottságot, hogy a határozatot elfogadja, az abban biztosított fellebbezési jogáról lemond. Ez alapján a FEB határozata jogerőre emelkedett, végrehajthatóvá vált.

A fenti határozattal elbírált fegyelmi vétségeket az Újpest FC a 2017. július 18-án, a Paksi FC elleni bajnokit követően meghozott felfüggesztett zárt kapus büntetés hatálya alatt követte el. Az a határozat most szintén jogerőre emelkedett, ezért a soron következő hazai bajnoki mérkőzésen az abban kiszabott büntetést kell végrehajtani. Az ezt követő hazai bajnoki mérkőzésen kell végrehajtani az augusztus 15-én meghozott jogerős fegyelmi határozatban kiszabott, zárt kapus mérkőzésre vonatkozó szankciót.

Fotó: Homoky György Fotó: Homoky György ©

Ez együttesen azt jelenti, hogy az Újpest FC-nek az augusztus 19-i, DVTK elleni, majd a szeptember 9-i, Puskás Akadémia elleni bajnoki mérkőzését is nézők nélkül, zárt létesítményben kell megrendeznie.

Újpest vs. DVTK - Ön szerint mi lesz a mérkőzés végeredménye?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A zárt kapus mérkőzésekre vonatkozó rendezési szabályok szerint az ilyen találkozókon a két klub összesen 40-40 fővel lehet jelen, és ebbe a létszámba beletartoznak a csapatoknak a mérkőzésre nevezhető játékosai, illetve stábtagjai is (ami kb. 25 főt visz el egy-egy kontingensből).

Mivel a zárt kapus mecc­s határozatra emelkedése előtt, még kedden elkezdték árulni a jegyeket Miskolcon, a DVTK Shopban, valamint az interneten, ezek a vásárlás helyén (a Szinva-parkban, illetve a Ticket Expressnél) visszaválthatók.

– ÉM-BCS –


Sok jelzés érkezett

A Magyar Labdarúgó Szövetség sajtóosztályán arról érdeklődtünk, hogy van-e esély arra, hogy olyan büntetési tételeket szabjanak ki, amellyel vétlen csapatok szurkolóit nem sújtják (ugyanis az Újpestre kirótt zárt kapus bajnoki ezúttal a DVTK drukkereit is hátrányosan érinti, hiszen ők sem lehetnek jelen a lelátókon). Az MLSZ visszajelzése szerint mivel sok jelzés érkezett ezzel kapcsolatban, valószínűleg ez témát szolgáltat majd a szervezeten belül, és nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben esetleg alkalmazzák majd az Európai Labdarúgó Szövetségnek azon szabályát, amely szerint egy zárt kapus meccsen szereplő vétlen klub 200 fővel lehet jelen ilyen összecsapáson.