“Újonnan kaptuk a lakásokat, ahonnan most kitessékelnének”

Király utcai életkép (illusztráció)
Király utcai életkép (illusztráció)
Miskolc – A lakóknak önhibájukon kívül, de költözniük kell. Úgy vélik, helyzetük reménytelen.

„Miért kellene nekünk elfogadni egy lerobbant patkány- és hajléktalanfészket, és plusz százezrekért felújítani azt?” – tette fel a kérdést egy panaszos olvasónk, aki jelenleg Miskolcon, a József Attila utca 45. szám alatt lakik.

Felszámolás alatt van

Mint arról már korábban beszámoltunk, az ott lakóknak menniük kell, mert a cég – amelytől bérelték – egyik tulajdonosa csődbe ment, így az épület felszámolás alatt van.

A miskolci önkormányzathoz fordultak segítségért – részben ugyanis a MIK is tulajdonos –, és részben kaptak is segítséget. Először pár hónapja döntött arról a testület, hogy 80 lakásra zárt pályázatot írnak ki, kizárólag ezeknek a lakóknak, majd június 18-án újra kiírtak egy zárt pályázatot. Olvasónk ezután keresett meg, látva cikkünket, amely a Király utca 5. szám alatt uralkodó helyzetet írja le, és megerősítve azt, hogy valóban áldatlan állapotok vannak a lépcsőházban.

Újra kiírva

„Az újra kiírt zárt pályázaton a Király utca 5. számú bérlemények sűrűn szerepelnek. Mi, akik annak idején újonnan kaptuk a lakásokat, ahonnan most kitessékelnének minket, miért kellene a lerobbant Király utcai és avasi lakásokba költöznünk. Becsületesen fizettük a lakás költségeit, önhibánkon kívül kell kiköltöznünk, plusz százezrekért kellene felújítanunk az új bérleményt, mindezt három hónap alatt, ellenkező esetben tárgytalanná válik a szerződésünk. Viszont három hónapig nem kellene lakbért fizetnünk, de ez a lakbérmentesség koránt sem fedezi azt az összeget, amit nekünk a felújításra kellene költeni. A felszámolóbiztosnak sürgős, hogy mihamarabb üresek legyenek a lakások. Méltatlannak érezzük ezt az egész ügyet és kilátástalannak. Bár a MIK ígéretet tett, hogy mindenben segítenek, ezt nem tapasztaljuk. Miért bűnhődjünk mi mások hibája miatt, akik tönkretették itt sok embernek a bizalmát és lelkivilágát” – sorolta olvasónk.

Segítség

Az Észak-Magyarország megkereste a MIK Zrt.-t, ahol a következő választ kaptuk: a közgyűlés június 18-án ismételten arról döntött, hogy ezen lakók részére belső pályázatot ír ki.

„A pályázható lakások körét a közgyűlés határozta meg, a rendelkezésre álló üres lakások figyelembe vételével. A döntés alapján egyszobás lakások esetében a Miskolc, Király utca 1-3-5. szám alatti lakásokra lehetett pályázni. Nagyobb alapterületű lakásokat pedig az Avas városrészben lévő társasházakban hirdettek meg. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a belső pályázat segítségnyújtás a város részéről, amellyel a Miskolc József Attila utca 45. szám alatt lakók lakhatása megoldható” – állt válaszlevelükben.

– N. Szántó Rita –


Az önkormányzat helyzete is nehéz

Azt is megtudtuk: a belső pályázatról, valamint az egyéb pályázatokon való részvétel lehetőségéről a MIK Zrt. az érintetteket írásban tájékoztatta.

A cég egyébként úgy véli: az előző pályázat során, és ezúttal is szoros az együttműködés az ügyfelekkel, a MIK Zrt. munkatársai minden segítséget megadnak ahhoz, hogy az igénylők formailag megfelelő, érvényes pályázatokat tudjanak benyújtani.

Hozzátették: „A levélíró többször hangsúlyozza, hogy a helyzet kialakulása a lakóknak nem róható fel. Ezzel kapcsolatban megjegyezzük, hogy ez igaz az önkormányzat és a MIK Zrt. vonatkozásában is. Az elmúlt alkalommal mind a belső pályázaton, mind a piaci elvű pályázaton többen pályáztak sikeresen. Bízunk abban, hogy a József Attila utca 45. szám alatt lakók közül minél többen élnek a pályázati lehetőségekkel és ily módon megoldódik a lakhatásuk” – mondták lapunknak a MIK Zrt-nél.


A lépcsőház mára hajléktalanszálló

Miskolc – A poloskás ágymatracot már elszállíttatta az ingatlankezelő. tovább »

Király utcai panaszok: megoldásra várva

Miskolc – A hajléktalanok a lépcsőházba járnak elvégezni a dolgukat, a lakásokban sok a poloska – állítja egy lakó. tovább »

Becsődölt a Fiatalok-Háza. Mi lesz az ott lakókkal?

Miskolc – A lakók petíciót szerettek volna átadni a MIK jogi képviselőjének, de ott nem jártak sikerrel. tovább »