Ujjlenyomatot vettek roma gyerekektől

Ujjlenyomatot vettek roma gyerekektől
Tiszaújváros – A cigány kisebbségi önkormányzatokkal megkötött együttműködés részeként vettek újjlenyomatokat a roma gyerekekről a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságon. 

Az előítélet és konfliktus-mentes viszony kialakítása, illetve annak fenntartása érdekében demonstrációval egybekötött nyílt napot tartottak a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságon, illetve a Mezőcsáti Rendőrőrsön.

Közelebb egymáshoz

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság az illetékességi területén működő cigány kisebbségi önkormányzatokkal megkötött együttműködési megállapodás részeként szervezte meg az összetett programsorozatot. Polgármestereket, a cigány kisebbségi önkormányzatok vezetőit, pedagógusokat és közel 70 kisiskolás gyermekeket hívtak meg a tiszaújvárosi rendőrök június 04-én és 05-én. A nyílt napot gépjármű-, fegyver- és bűnügyi technikai bemutatók, illetve játékos kerékpáros közlekedési versenyek gazdagították.

Dr. Kalapos István rendőr alezredes, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője a programsorozat kapcsán többek között elmondta: „A rendőrkapitányság több kisebbségi önkormányzattal kötött már együttműködési megállapodást. Talán ennek is köszönhető, hogy területünkön az előítéleten, diszkrimináción alapuló atrocitások nem jellemzőek. Úgy gondoljuk, hogy a kisebbséggel való kapcsolattartásunk példaértékű. Reményeink szerint a gyerekek, velünk együtt azonosulni fognak azzal a gondolattal, hogy egymás megértése, elfogadása nélkül egy társadalom sem haladhat a modern, demokratikus fejlődés útján és ezen célok elérése érdekében a gyerekeknek is kiemelt szerepet kell szánnunk”.

Információs háttér
Az elmúlt évben a Miskolci Egyetem Szociológiai Tanszékének vezetője által megtartott előadás sorozaton többek között a cigányság kultúrájával, jelenével, aktuális kérdésekkel ismerkedhettek meg a résztvevők – rendőrök, romavezetők, polgármesterek.