Helyi gazdaság

2012.09.05. 14:27

Az évtized közepére eltartóképességének határára érhet Sanghaj városa

Sanghaj/Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Három éven belül elérheti befogadó- és eltartóképességének határait a kelet-kínai Sanghaj városa - figyelmeztet a városi tanácsadó bizottság egy új jelentésében.

Sanghaj/Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Három éven belül elérheti befogadó- és eltartóképességének határait a kelet-kínai Sanghaj városa - figyelmeztet a városi tanácsadó bizottság egy új jelentésében.

Sanghaj városa nem tud lépést tartani a lakosság növekedésével, a következő évek kihívása lesz, hogy mind több és mind nagyobb igényű embert miként tud eltartani a többnyire adott területtel és szűkös forrásokkal rendelkező metropolisz - összegzi a jelentés.

A kelet-kínai metropolisz lakóinak száma 2010-ben haladta meg a 23 milliót, számuk a becslések szerint évente több mint 630 ezerrel nő. A városi tanácsadó bizottság számításai szerint a kezelhető lakosságszám 25-28 millió, a jelenlegi trendek folytatódásával ezt nagyjából három év múlva, az évtized közepére éri el a város.

A belvárosban egy négyzetkilométeren jelenleg több mint 16 800 ember él, két és félszer annyian, mint Tokióban, három és félszer annyian, mint Londonban és csaknem ötször annyian, mint Párizsban. Ez azt jelenti, hogy a lakosok fele a belvárosban tömörül, amelynek ugyanakkor csupán a teljes terület 10 százalékát teszi ki. Az átlagos népsűrűség négyzetkilométerenként csaknem 9600, ami szintén jóval magasabb az említett három másik világváros átlagánál.

Korábban születtek már olyan javaslatok, amelyek szerint a belső kerületek magasházépítései helyett a külső kerületekben ajánlanának a lakosoknak ingatlanvásárlási lehetőséget, valamint ezen területek környezetét, infrastruktúráját fejlesztenék, élhetőségüket fokoznák, ezzel is odacsábítva a sanghajiakat. Ez hosszú távon kifizetődő politika lehet, leggyakrabban az iskolák, a kórházak és a tömegközlekedés hiánya tartja távol a lakosokat attól, hogy a külvárosba költözzenek.

A megnövekedett lakosságszám az energia- és vízellátásban, valamint egyéb közszolgáltatások terén is gondokat okozhat. A város a legmelegebb nyári és a leghidegebb téli hónapokban jelenleg is elektromosenergia-hiánytól szenved, az ipari létesítmények és vállalatok felhasználása mellett a hűtő- és fűtőberendezésként is funkcionáló légkondicionálók lakossági fogyasztása miatt. A város évek óta próbálkozik vízkészletének megnövelésével is, az ivásra nem alkalmas csapvíz 2015-ben nagyjából 26 millió lakos ellátására lesz elegendő. Ugyanakkor, ha a lakosság 30 millió felé nőne, már naponta kétmillió tonna hiány jelentkezne - véli a jelentés.

Kérdés az is, hogy a már jelenleg is sokszor komoly légszennyezettséggel küszködő város levegőjére, környezetére hogyan hatna a lakosságszám növekedése, illetve, hogy az ebből származó gondokat miként tudná kezelni a városvezetőség. Ebben a kérdésben ugyanakkor már most is innovatívnak mutatkozik a város, amely limitálja a forgalomba helyezhető autók számát, és ösztönzi a zöld iparágak fejlődését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!