Ujhelyi: Szeretnék kiterjeszteni az ingyenes étkeztetést a rászoruló felsőtagozatosokra is

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) szeretné kiterjeszteni az ingyenes gyermekétkeztetést azokra a felsőtagozatosokra is, aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatás jár – mondta Ujhelyi István államtitkár egy fővárosi közétkeztetésről tartott csütörtöki konferencián.

Jelenleg a hátrányos helyzetű, tehát rendszeres gyermekvédelmi állami támogatásban részesülő, 10 évesnél fiatalabbak kapnak ingyen ételt az óvodákban és az általános iskolák első 4 osztályában. Ezen kívül az állam 50 százalékban hozzájárul többek között a 3 és többgyermekes családban élő és a fogyatékos gyermekek étkezési díjához is – mondta az államtitkár.

Van azonban olyan család, ahol a térítési díj felét sem tudják kifizetni a szülők. Így előfordulhat, hogy egy hátrányos helyzetű, 3 gyermekes családban az óvodás és az alsótagozatos gyerek ingyen kapja meg az ebédjét, a legnagyobb azonban éhezik. Ezért is fontos a támogatás kiterjesztése – tette hozzá.

Az iskolatej akció mellett elképzelhető, hogy a tanulók a jövőben ingyen gyömölcsöt is kaphatnak majd – mondta a konferencián Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára. A gyümölcs akció azért is fontos, mert a gyermekétkeztetésnél a táplálkozás minősége is számít – tette hozzá.