alkotás

2020.01.07. 14:30

Térey János-ösztöndíjat indít a Petőfi Irodalmi Múzeum

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) könyvtárát is bővítik 100 posztumusz tag teljes életművével.

Budapest, 2016. április 4. Térey János József Attila-díjas költõ, író mûfordító 2016. április 4-én Budapesten. MTI/Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Az ösztöndíjasok jelölésére felkért írószakmai szervezetek, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata, Magyar PEN Club, Szépírók Társasága, más hazai és határon túli intézmények, könyvkiadók, irodalmárok és irodalomtörténészek közül 36-an vették részt a kiválasztási folyamatban, amelynek eredményeként összesen 337 személy neve került a jelöltlistára – olvasható a PIM keddi közleményében.

A jelöltek közül a kuratórium választja ki azt a 30-at, akik a következő években az alkotói középgenerációhoz tartozó, 35 és 65 év közötti írók, költők részére juttatott díjazásban részesülnek.

A kuratóriumot a tavaly elhunyt költő, drámaíró özvegye, Harmath Artemisz vezeti.

A közleményben beszámolnak arról is, hogy a digitális tartalomszolgáltatások fejlesztésének sorában a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) könyvtárát 100 posztumusz tag teljes életművével tervezi bővíteni a múzeum.

A jelölésre felkértek összesen 348 jogdíjas magyar alkotó: írók, költők, irodalomtörténészek felvételére tettek javaslatot. A bővítéssel a DIA honlapján ingyenesen elérhető művek száma néhány éven belül a jelenlegi kétszeresére emelkedik – írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában