Újfajta traffipax-rendszer jöhet a magyar utakra

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén jelenleg is dolgozik a rendőrség – mondta az InfoRádiónak Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

– A magyar utakon idén történt balesetek által követelt 432 élet megmenthető lett volna. Ha például egy autóban többen utaznak, és a járművezető elkezd a telefonjával foglalkozni, katasztrófa elkerülhető, ha az utasok rászólnak és figyelmeztetik – vélekedett Halmosi Zsolt az InfoRádiónak.

– Az átlagsebességmérés jó módszer lehet a rendőrség kezében.

A VÉDA-rendszert felkészítették arra, hogy a fix telepítésű eszközök, illetve a fix és mobil berendezések között átlagsebességet mérjen.”

A kollégáim most dolgoznak annak a rendszernek a kialakításán, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy – ha a jogszabályi feltételek meglesznek -, alkalmazható lehessen ez a módszer – jelentette be a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes. Hozzátette: ezzel a mérési metódussal kiküszöbölhető a rendszer azon gyengesége, hogy az autósok kizárólag a traffipax környékén tartják be a sebességkorlátot.

Az InfoRádiónak Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő elmondta: az átlagsebességmérés egy relatíve hosszabb, 3-5 kilométeres útszakaszon ellenőrzi a jármű gyorsaságát, a mérés kezdetétől a mérés végéig megtett út és idő arányából számolja ki az átlagsebességet.

t3Fotó: illusztráció, Derencsényi István

A szakember szerint a módszer hozzájárulna a közlekedésbiztonság mértékének emelkedéséhez, de a telepítésnek megvannak a korlátai is: két mérőpont között zárt rendszernek kell lennie, nem lehet parkoló vagy kereszteződés benne.

A cikk szerint a módszert külföldön és alkalmazzák, főként hidakon és alagutakban.


Budapest - A kötöttpályás közlekedés elsőbbséget élvez a fejlesztésekben - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület konferenciáján, Budapesten. Szijjártó Péter közölte: 2022-ig 1500 milliárd forint segíti a magyar vasút fejlesztését. A mini...

Lajkó Csaba és Polgár Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói, a Löködönc Pneumobil elenevezésű projekt résztvevői pneumatikus autóikkal bemutatót tartanak az M4 gyorsforgalmi út Ceglédbercel-Cegléd közötti 8,1 kilométeres szakaszának forgalomba helyezésén Ceglédnél 2018. augusztus 16-án.
Cegléd - Forgalomba helyezték az M4-es gyorsforgalmi út új szakaszát Ceglédbercel és Cegléd között csütörtökön. A 8,1 kilométeres útszakasz ceglédi átadásán Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt mondta, hogy az út teljes megépülésével nemcsak gyorsulni fog a forgalom...