Újabb zöld pihenőpont létesül, már a hetedik

Berettyóújfalu – Bölcsődei fejlesztési programban vesz részt a város – erről is döntöttek az ülésen.

Üléseztek a képviselők február végén Berettyóújfaluban: pályázat két új bölcsődei csoportszoba építésére, kiterjesztik a városkártya funkcióit, újabb zöld pihenőponttal gazdagodik a település – néhány fontosabb a napirendi pontok közül.

Bölcsődei fejlesztési programban vesz részt a város. Az egyhangúlag támogatott előterjesztés alapján pályázatot nyújt be az önkormányzat. A meglévő bölcsőde épületét két csoportszobával és hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel bővítenék. A projekt összköltsége 138 millió forint, 15 százalékos önerő mellett. A 14 fős csoportszobák építtetése mellett eszközök beszerzése is történik. A polgármester az önerő kapcsán megjegyezte, a jelenlegi pályázat ebben az esetben – és ez a jövőben is várható lesz – már figyelembe veszi a város adóerő-képességét, és ez ennyi önerő meglétét teszi szükségessé. A finanszírozási ütemterv szerint a tétel a 2020-as költségvetésben fog szerepelni.

A Berettyó Kártya áprilistól alkalmassá válik a települési támogatások kezelésére is, melyek eddig papír alapon működtek – hallhattuk. A kártya pontokkal feltölthető, melyeket a kártyabirtokosok az arra kijelölt üzletekben „költhetnek el”. Rendeltetési célját tekintve a támogatások felhasználásában nincs változás, csupán a papírutalványokat a kártyára töltött „elektronikus utalvány” váltja fel (élelmiszer–, gyógyszer–, tanszer–, tüzelővásárlás céljára). A kártyát szociális ellátás igénylése esetén az önkormányzat ingyenesen biztosítja a kérelmező részére, fizetőeszközként való használata a bankkártyákhoz lesz hasonló.

Újabb zöld pihenőponttal gazdagodik a város: idén – Muraközi István polgármester javaslatára – a Jegyzőkert és a Nyárfa utca kereszteződésben lévő játszótéren épül zöld pihenőpont. Az előző években a Berettyó partján, a Táncsics téren, a Csillag, a Báthori utcán, a BUSE pályánál, s a berettyószentmártoni temető területén létesültek.

– Kogyilláné H. Szófia –