Újabb településeken a kéményseprők

Időpontot kell egyeztetni ahhoz, hogy jöjjön a kéményseprő (illusztráció)
Időpontot kell egyeztetni ahhoz, hogy jöjjön a kéményseprő (illusztráció) - © Fotó: dreamstime
Miskolc – Nyolc zempléni településsel bővül a katasztrófavédelem kéményseprői által ellátott terület november 1-től.

Alsóregmec, Felsőberecki, Füzér, Háromhuta, Mikóháza, Tolcsva, Vámosújfalu és Vilyvitány tartozik november elsejétől a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási területéhez. A szétszórtan fekvő nyolc községben a szolgáltatói szerződések lejárta miatt ellenőrzik mostantól a katasztrófavédelem szakemberei az égéstermék-elvezetőket minden olyan háznál, ahol nincs bejegyzett vállalkozás. A változás körülbelül ezerötszáz háztartást és két­ezer-nyolcszáz kéményt érint. A szervezet ellátási körébe immár összesen kétezer-hatszázegy település tartozik.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve két éve folyamatosan veszi át az ingyenes lakossági szolgáltatást azokon a településeken, ahol a szolgáltató önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződése lejár. A feladatot eddig ellátó piaci szolgáltatók ettől kezdve kizárólag a gazdálkodó szervezetek számára végeznek kéményseprőipari tevékenységet.

248 településen

Novembertől Borsod-Abaúj-Zemplén megye tele­pü­lé­sei­nek hetven száza­lékában, a megye 358 településéből 248-ban a katasztrófavédelem kéményseprőmesterei és szakmunkásai végzik az égéstermék-elvezetők időszakos tűzbiztonsági felülvizsgálatát és tisztítását.
A Sátoraljaújhelyi járásában fekvő hat település – Alsóregmec, Felsőberecki, Füzér, Mikóháza, Vámosújfalu, Vilyvitány – és a Sárospataki járáshoz tartozó Háromhuta és Tolcsva lakosai maguk kezdeményezhetik, mikor keresse fel őket a kéményseprő. Attól függően, hogy szilárd tüzelésű vagy gázüzemű berendezést használnak, évente vagy kétévente szükséges a felülvizsgálat, az állampolgárok a www.kemenysepres.hu honlapon online, telefonon, levélben vagy a Miskolc, Tárkányi Béla utca 15. szám alatt működő személyes ügyfélszolgálaton keresztül egyeztethetik a kéményseprésre számukra alkalmas időpontot.

ÉM


Szén-monoxid-érzékelő
Rudabánya - Balesetet előzött meg a szén-monoxid-érzékelő egy rudabányai lakásban a napokban. A szendrői hivatásos tűzoltók gázérzékelő készülékkel átvizsgálták azt a társasházi lakást, amelyben működésbe lépett az érzékelő. A mérések során az egység megemelkedett szén-monoxid-szintet tapasztalt...

Kéményellenőrzés
Miskolc - Odafigyeléssel mind a kéménytüzek, mind a szén-monoxid-mérgezések elkerülhetők. Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás az elmúlt napokban hűvösre fordult és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad, noha napközben szépen felmel...