Problémamegoldó képesség

2020.02.03. 19:02

A varjak újabb kísérletben bizonyították, mennyire okosak

Olyan ügyességről tettek tanúbizonyságot, amilyet eddig csak az emberszabású majmoknál figyeltek meg.

Forrás: Pixabay

Az új kísérletben az új-kaledón varjú (Corvus moneduloides) mutatta meg szerszámkészítési és eszközkombinálási képességeit

– írja az Origo.

Olyan ügyességről tett tanúbizonyságot a több darabból álló szerszámok összeállításában, amilyet eddig csak az emberszabású majmoknál (az embert is beleértve) figyeltek meg.

„Az eredmények azért figyelemreméltók, mert a varjak nem kaptak semmilyen segítséget vagy előzetes tréninget, ami e kombináció létrehozásával kapcsolatos, teljesen maguktól jöttek rá a megoldásra

– mondta Auguste von Bayern, a Max Planck Ornitológiai Intézet és az Oxfordi Egyetem közös tanulmányának első szerzője.

A kutatók nyolc varjúnak adtak egy átlátszó dobozt, amelybe egy etetőtálcát tettek. Ahhoz, hogy a jutalomfalatot elérjék, a madaraknak egy pálcát kellett átdugniuk egy kis lyukon, és odalökni az ennivalót a doboz oldalán lévő valamelyik nyíláshoz.

Először a kutatók elegendő hosszúságú pálcákat tettek a doboz közelébe. Mint várható volt, a varjak hamar megtanulták, hogy felvegyék ezeket, bedugják a lyukba, és kipiszkálják velük az ennivalót.

A kísérletet tervezők ezután csak olyan pálcikákat hagytak a doboz mellett, amelyek túl rövidek voltak ahhoz, hogy a madarak elérhessék velük a jutalomfalatot. Viszont tettek melléjük olyan összekötő darabokat, amelyek segítségével két vagy több pálcát össze lehetett illeszteni. Az így kapott botok már elég hosszúak voltak az ennivaló kipiszkálásához.

Figyelemre méltó módon a nyolcból négy varjúnak sikerült összeilleszteni a kisebb darabkákat – azaz elkészíteni a saját szerszámukat –, és kipiszkálnia a jutalmat.

A madarak egyike, a Mango nevű varjú különösen intelligensnek bizonyult. Ő nemcsak két, hanem három, sőt négy elemből álló eszközt is készített, amellyel jelentős távolságból is elérte az ennivalót.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!